Skip to content

Unii pasionați de călătorii ar străbate toată lumea pentru istorie, alții pentru cultură, artă sau chiar pentru gastronomie. Unii caută cele mai bune cafenele de specialitate oriunde se duc, alții visează la cea mai tare degustare de vin din viața lor.

Dacă faci parte din ultima categorie menționată și ești în căutare de destinații europene pentru iubitorii de vin, acest articol îți este dedicat.

Top 5 destinații din Europa pentru degustări de vin de care îți vei aduce mereu aminte

1. Bordeaux, Franța

Ai făcut deja câteva degustări de vin în țară și ți-ai dori să îmbini această pasiune cu cea pentru călătorii? Ia-ți bilete de avion spre Bordeaux și explorează această regiune plină de crame excelente, care oferă experiențe de neuitat.

degustări de vin in Europa

Bordeaux este al doilea cel mai vizitat oraș francez, după Paris, și probabil cea mai faimoasă destinație pentru cei ce apreciază vinul de calitate. Aici, poți face degustări atât în baruri precum CIVB Bar à Vin și Au Bon Jaja, cât și la Cité du Vin, un muzeu care te va purta prin istoria vinului și, la final, îți va oferi o degustare de vinuri la înălțime, la barul de pe acoperiș.

După ce ai explorat orașul, poți rezerva un tur în zona rurală a Bordeaux-ului, Saint-Emilion fiind una dintre cele mai bogate zone în materie de castele și crame. Vei gusta sortimente fabuloase de vin, mai ales roșu, precum Merlot și Cabernet Sauvignon.

2. Valea Douro, Portugalia

Dacă adori vinul, cu siguranță arzi de nerăbdare să încerci un pahar (sau mai multe) de port sau vinho do Porto, cum i se spune în țara sa natală.

Știai că acest faimos vin de Porto nu își are originea chiar în orașul al cărui nume îl poartă, ci în regiunea din apropiere, pe Valea râului Douro? În trecut, vinul produs în această zonă era transportat pe râul Douro până în Porto, unde era păstrat în cele mai bune condiții.

degustări de vin Valea Douro Portugalia

Astăzi, un tur pe Valea Douro îți oferă ocazia perfectă să faci degustări de vin cât e ziua de lungă. Această uriașă podgorie pitorească este plină de vinării care te așteaptă să deguști felurite sortimente de port, dulce și cu o tărie ridicată, datorată conținutul de brandy.

Cele mai faimoase crame din zonă: Quinta do Tedo, Quinta da Roêda, Quinta da Pacheca, Quinta do Seixo, Quinta das Carvalhas.

3. Toscana, Italia

Dacă iubești vinul și Italia, Toscana poate deveni destinația ta preferată din Europa. Poți să zbori către Florența, de unde să-ți pornești călătoria. Începe cu o degustare de vin chiar în inima orașului, la Casa del Vino sau Le Volpi e l’Uva („Vulpile și Strugurii”).

Apoi, mergi să explorezi zonele Chianti, San Gimignano, Siena, Montalcino și Montepulciano, cu vinăriile lor minunate. Dacă nu ai timp să pui la cale un tur al degustărilor de vin, poți rezerva unul online.

Iar dacă vrei să explorezi mai mult Florența și împrejurimile ei, citește acest articol de pe blogul Vola.ro.

4. Champagne, Franța

Ne întoarcem în Franța, de data aceasta pentru o zonă unde vei avea parte de degustări de vinuri ceva mai diferite. Dacă Bordeaux e paradisul iubitorilor de vin roșu, în regiunea Champagne… deja intuiești ce vei bea.

degustări de vin in Europa Champange Franta

Explorează Hautvillers și învață mai multe despre Dom Perignon, călugărul care a contribuit enorm la dezvoltarea băuturii pe care azi o numim șampanie. Apoi, vizitează orașul Eparnay și crama Vollereaux, unde poți degusta mai multe sortimente de băuturi fine.

Iar dacă timpul tău este limitat, poți rezerva un tur de o zi al zonei Champagne, cu plecare din Paris.

5. La Rioja, Spania

Spania nu poate lipsi din acest top, fiind și ea una dintre cele mai mari producătoare de vinuri din Europa.

Dacă vrei să ai parte de degustări de vin memorabile, rezervă-ți o călătorie în regiunea La Rioja. Poți ajunge acolo din Bilbao, Zaragoza sau chiar din Madrid.

Odată ajuns în zonă, vizitează crama Vivanco și află totul despre procesul de pregătire a vinului, apoi mergi la Muzeul Vinului pentru a descoperi cultura locală în ceea ce privește mult iubita băutură. De asemenea, trebuie neapărat să ajungi și la Riojania Wine Cellar, o cramă care există încă din secolul al XVIII-lea.

Bineînțeles, dacă dorești, poți rezerva degustări de vin organizate în grup; ghizii te vor conduce către cele mai apreciate vinării și îți vor povesti o mulțime de lucruri interesante.