Ce țări din Europa pot vizita cetățenii români în această perioadă?

Daca planuiesti sa calatoresti intr-o tara din Europa, te sfatuim sa verifici cu atentie conditiile de intrare in tara respectiva, dar si pe cele cu privire la intoarcerea in Romania.

Albania

Cetatenii romani pot intra pe teritoriul Albaniei fara nicio conditie, insa sunt obligati sa se autoizoleze timp de 14 zile, la intoarcerea in Romania.

Vezi detalii aici.

Austria

Incepand cu data de 16 iunie 2020, Austria a deschis granitele pentru persoane din toate statele Uniunii Europene/zonei Schengen/Spatiului Economic European, cu exceptia Suediei, Spaniei Portugaliei si Marii Britanii.

Cetatenii romani pot intra pe teritoriul Austriei fara nicio conditie si nu sunt obligati sa se autoizoleze timp de 14 zile, la intoarcerea in Romania.

Vezi detalii aici.

Belgia

Incepand cu data de 15 iunie 2020, Belgia a deschis granitele pentru persoane din toate statele Uniunii Europene/zonei Schengen/Spatiului Economic European.

Cetatenii romani pot intra pe teritoriul Belgiei fara nicio conditie, insa sunt obligati sa se autoizoleze timp de 14 zile, la intoarcerea in Romania.

Vezi detalii aici.

Bulgaria

Incepand cu data de 1 iunie 2020, Bulgaria a deschis granitele pentru persoane din toate statele Uniunii Europene, Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord, Andorra si Monaco, San Marino si Vatican, Serbia si Macedonia de Nord.

Cetatenii romani pot intra pe teritoriul Bulgariei fara nicio conditie si nu sunt obligati sa se autoizoleze timp de 14 zile, la intoarcerea in Romania.

Vezi detalii aici.

Cehia

Incepand cu data de 15 iunie 2020, Cehia a deschis granitele pentru mai mult de 20 de tari europene. Cehia a impartit tarile din Uniunea Europeana in zone colorate cu verde, galben si rosu, in functie de riscul de infectare.

Romania se afla in zona verde (cu risc scazut de infectare), ceea ce inseamna ca cetatenii romani pot intra pe teritoriul Cehiei fara sa prezinte la granita un test COVID-19 recent, cu rezultat negativ sau sa intre in auto-izolare timp de 14 zile la intrarea in Cehia. Acestia nu sunt obligati sa se autoizoleze timp de 14 zile, la intoarcerea in Romania.

Vezi detalii aici.

Cipru

Incepand cu data de 15 iunie 2020, Cipru a deschis granitele pentru mai multe tari. Ciprul a impartit tarile in zonele A, B si C, in functie de situatia epidemiologica.

Romania se afla in zona B, ceea ce inseamna ca cetatenii romani pot intra pe teritoriul Ciprului doar daca au asupra lor la imbarcare o adeverinta ca au efectuat un test COVID-19, iar rezultatul a fost negativ. Documentul trebuie sa fie eliberat in ultimele 72 de ore. Pasagerii care nu detin un astfel de document, nu se vor putea imbarca in avion.

Cetatenii romani care calatoresc in Cipru nu sunt obligati sa se autoizoleze timp de 14 zile, la intoarcerea in Romania.

Vezi detalii aici.

Croatia

Croatia a redeschis granitele pentru persoane din toate statele Uniunii Europene/zonei Schengen si din Marea Britanie.

Cetatenii romani pot intra pe teritoriul Croatiei doar daca pot demonstra printr-un document ca au un motiv aceeptat pentru a calatori (motive sanitare, urgente familiale, motive de lucru/afaceri, sau au o rezervare confirmata la o unitate de cazare din Croatia). Acestia nu sunt obligati sa se autoizoleze timp de 14 zile, la intoarcerea in Romania.

Vezi detalii aici.

Danemarca

Pot intra in Danemarca doar persoanele care vin din Germania, Norvegia si Islanda. Acestea trebuie sa petreaca cel putin 6 nopti pe teritoriul danez. Ei au dreptul sa viziteze Copenhaga, insa nu pot ramane peste noapte in acest oras.

Cetatenii romani nu pot intra pe teritoriul Danemarcai, iar cei care vin din Danemarca in Romania sunt obligati sa se autoizoleze timp de 14 zile, la intrarea in Romania.

Vezi detalii aici.

Elvetia

Incepand cu data de 15 iunie 2020, Elvetia a deschis granitele pentru persoane din toate statele Uniunii Europene/zonei Schengen/Spatiului Economic European.

Cetatenii romani pot intra pe teritoriul Elvetiei fara nicio conditie, si nu sunt obligati sa se autoizoleze timp de 14 zile, la intoarcerea in Romania.

Vezi detalii aici.

Estonia

Incepand cu 1 iunie 2020, Estonia permite intrarea pe teritoriul tarii pentru cetatenii tarilor europene a caror rata de infectare este mai mica de 15 cazuri la 100.000 de locuitori in ultimele 14 zile. Tarile sunt actualizate saptamanal. In perioada 22.06.2020 – 28.06.2020 pot calatori in Estonia cetateni din toate tarile europene, cu exceptia exceptand Bulgariei, Poloniei, Portugaliei, Romaniei, Suediei si Marii Britanii. Cetatenii din tarile cu acces interzis trebuie sa se auto-izoleze timp de 14 zile la intrarea in Estonia.

Cetatenii romani nu pot intra pe teritoriul Estoniei. Persoanele care vin din Estonia in Romania nu sunt obligate sa se autoizoleze timp de 14 zile.

Vezi detalii aici.

Finlanda

Incepand cu data de 15 iunie 2020, Finlanda a deschis granitele pentru persoanele care vin din Norvegia, Danemarca, Islanda, Estonia, Letonia si Lituania. In ceea ce priveste celelalte tari, se va lua o decizie pe 14 iulie 2020.

Cetatenii romani nu pot intra pe teritoriul Finlandei, iar persoanele care vin din Finlanda in Romania nu sunt obligate sa se autoizoleze timp de 14 zile, la intrarea in Romania.

Vezi detalii aici.

Franta

Incepand cu data de 15 iunie 2020, Franta a deschis granitele pentru persoane din toate statele Uniunii Europene/zonei Schengen/Spatiului Economic European, cu exceptia Spaniei. Persoanele care vin din Spania vor putea intra in Franta incepand cu data de 22.06.2020.

In ceea ce priveste accesul persoanelor care vin din Marea Britanie, Franta nu a luat inca o hotarare.

Cetatenii romani pot intra pe teritoriul Frantei fara nicio conditie si nu sunt obligati sa se autoizoleze timp de 14 zile, la intoarcerea in Romania.

Vezi detalii aici.

Germania

Incepand cu data de 15 iunie 2020, Germania a deschis granitele pentru persoane din toate statele Uniunii Europene/zonei Schengen/Spatiului Economic European.

Cetatenii romani pot intra pe teritoriul Germaniei fara nicio conditie, si nu sunt obligati sa se autoizoleze timp de 14 zile, la intoarcerea in Romania.

Exceptie fac pasagerii care vin din districtul Kreis Gutersloh din Germania, acolo unde a izbucnit un focar de coronavirus la un abator. Acestia vor fi obligati sa ramana in auto-izolare timp de 14 zile.

Vezi detalii aici.

Grecia

Incepand cu data de 15 iunie 2020, Grecia a deschis granitele pentru mai multe tari, printre care se afla si Romania. Pana la 1 iulie 2020, turistii pot ateriza doar pe aeroportul din Atena si pe aeroportul din Salonic, urmand ca de la 1 iulie 2020 sa fie reluate si zborurile spre insule.

Cetatenii romani pot intra pe teritoriul Greciei fara nicio conditie, insa pot fi testati pentru COVID-19 in mod aleatoriu. Acestia nu sunt obligati sa se autoizoleze timp de 14 zile, la intoarcerea in Romania.

Vezi detalii aici.

Irlanda

Persoanele care intra in Irlanda sunt nevoite sa se auto-izoleze pentru 14 zile.

Cetatenii romani nu pot intra pe teritoriul Irlandei, iar cei care vin din Irlanda in Romania nu sunt obligati sa se autoizoleze timp de 14 zile.

Vezi detalii aici.

Islanda

Incepand cu data de 15 iunie 2020, Islanda a deschis granitele pentru persoane din toate statele Uniunii Europene/zonei Schengen. Persoanele care intra in Islanda sunt supuse unui test COVID-19 pe aeroport sau sunt obligate sa intre in auto-izolare timp de 14 zile.

Cetatenii romani nu pot intra pe teritoriul Islandei decat daca accepta sa li se faca un test COVID-19 pe aeroport sau sa se auto-izoleze timp de 14 zile la intrarea in Islanda. Acestia nu sunt obligati sa se autoizoleze timp de 14 zile, la intoarcerea in Romania.

Vezi detalii aici.

Italia

Incepand cu data de 3 iunie 2020, Italia a deschis granitele pentru persoane din toate statele Uniunii Europene/zonei Schengen/Spatiului Economic European.

Cetatenii romani pot intra pe teritoriul Italiei fara nicio conditie si nu sunt obligati sa se autoizoleze timp de 14 zile, la intoarcerea in Romania.

Vezi detalii aici.

Letonia

Letonia permite intrarea pe teritoriul tarii pentru cetatenii tarilor europene a caror rata de infectare este mai mica de 15 cazuri la 100.000 de locuitori in ultimele 14 zile. Tarile sunt actualizate saptamanal. In acest moment, nu pot intra pe teritoriul Letoniei persoane care vin din Marea Britanie, Suedia si Portugalia, iar persoanele care vin din Bulgaria, Polonia si Romania sunt obligate sa se auto-izoleze timp de 14 zile la intrarea in tara.

Cetatenii romani nu pot intra pe teritoriul Letoniei. Persoanele care vin din Letonia nu sunt obligate sa se autoizoleze timp de 14 zile, la intrarea in Romania.

Vezi detalii aici.

Lituania

Lituania permite intrarea pe teritoriul tarii pentru cetatenii tarilor europene a caror rata de infectare este mai mica de 15 cazuri la 100.000 de locuitori in ultimele 14 zile. Tarile sunt actualizate saptamanal. In acest moment, nu pot intra pe teritoriul Letoniei persoane care vin din Marea Britanie, Suedia si Portugalia, iar persoanele care vin din Belgia si Irlanda sunt obligate sa se auto-izoleze timp de 14 zile la intrarea in tara.

Cetatenii romani pot intra pe teritoriul Lituaniei fara nicio conditie si nu sunt obligati sa se autoizoleze timp de 14 zile, la intoarcerea in Romania.

Vezi detalii aici.

Luxemburg

Incepand cu data de 15 mai 2020, Luxemburg a deschis granita cu Germania.

Cetatenii romani pot intra pe teritoriul Luxemburgului fara nicio conditie, insa sunt obligati sa se autoizoleze timp de 14 zile, la intoarcerea in Romania.

Vezi detalii aici.

Malta

Incepand cu 1 iulie 2020, Malta va deschide granitele pentru calatori din mai multe tari europene si doua regiuni ale Italiei. Romania nu se afla printre acest tari.

Cetatenii romani nu pot intra pe teritoriul Maltei. Acestia nu sunt obligati sa se autoizoleze timp de 14 zile, la intoarcerea in Romania.

Vezi detalii aici.

Marea Britanie

Incepand cu 8 iunie 2020, persoanele care intra in Marea Britanie sunt obligate sa se auto-izoleze timp de 14 zile. Exceptie fac persoanele care vin din Irlanda.

Cetatenii romani pot intra pe teritoriul Marii Britanii, insa sunt obligati sa se auto-izoleze timp de 14 zile. Acestia sunt obligati sa se autoizoleze timp de 14 zile si la intoarcerea in Romania.

Vezi detalii aici.

Norvegia

Incepand cu data de 15 iunie 2020, Norvegia a deschis granitele pentru persoane din Danemarca, Islanda si Finlanda.

Este posibil ca accesul persoanelor din alte tari sa fie permis incepand cu 20 iulie 2020, urmand ca mai multe tari sa fie adaugate dupa 20 august 2020. Cetatenii si rezidentii Norvegiei care se intorc acasa sunt obligati sa se auto-izoleze pentru 10 zile, nu pentru 14 zile, cum este cazul oricarei alte tari din Europa.

Cetatenii romani nu pot intra pe teritoriul Maltei, iar persoanele care vin din Malta in Romania nu sunt obligate sa se autoizoleze timp de 14 zile, la intoarcerea in Romania.

Vezi detalii aici.

Olanda

Incepand cu data de 15 iunie 2020, Olanda a deschis granitele pentru persoane din toate statele Uniunii Europene/zonei Schengen/Spatiului Economic European.

Cetatenii romani pot intra pe teritoriul Olandei fara nicio conditie, insa sunt obligati sa se autoizoleze timp de 14 zile, la intoarcerea in Romania.

Vezi detalii aici.

Polonia

Incepand cu data de 13 iunie 2020, Polonia a deschis granitele pentru persoane din toate statele Uniunii Europene/zonei Schengen/Spatiului Economic European.

Cetatenii romani pot intra pe teritoriul Poloniei fara nicio conditie, insa sunt obligati sa se autoizoleze timp de 14 zile, la intoarcerea in Romania.

Vezi detalii aici.

Portugalia

Portugalia intentioneaza sa redeschida granitele pe 1 iulie 2020, insa nu exista o declaratie oficiala. Exceptie face Madeira, care a anuntat deja conditiile de intrare incepand cu 1 iulie 2020: turistii trebuie sa prezinte un certificat ca au efectuat un test COVID-19 in ultimele 72 de ore, iar rezultatul este negativ sau sa fie testati la aterizare, pe aeroportul din Madeira.

Cetatenii romani pot intra pe teritoriul Portugaliei fara nicio conditie, insa sunt obligati sa se autoizoleze timp de 14 zile, la intoarcerea in Romania.

Vezi detalii aici.

Slovacia

Slovacia permite intrarea persoanelor din 19 tari: Cehia, Austria, Ungaria, Bulgaria, Cipru, Croatia, Danemarca, Elvetia, Estonia, Finlanda, Germania, Grecia, Islanda, Letonia, Liechtenstein, Lituania, Malta, Norvegia si Slovenia. Persoanele care vin din alte tari sunt nevoite sa se auto-izoleze timp de 14 zile la intrarea in Slovacia.

Cetatenii romani pot intra pe teritoriul Slovaciei, insa sunt obligati sa se auto-izoleze timp de 14 zile la intrarea in Slovacia. Acestia nu sunt obligati sa se autoizoleze timp de 14 zile la intoarcerea in Romania.

Vezi detalii aici.

Slovenia

Slovenia permite intrarea persoanelor din urmatoarele tari: Croatia, Austria, Cipru, Cehia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franta, Germania, Grecia, Ungaria, Islanda, Irlanda, Italia, Latvia, Liechtenstein, Lituania, Luxemburg, Malta, Muntenegru, Norvegia, Slovacia, Spania si Elvetia. Persoanele care vin din alte tari sunt nevoite sa se auto-izoleze timp de 14 zile la intrarea in Slovacia.

Cetatenii romani pot intra pe teritoriul Sloveniei, insa sunt obligati sa se auto-izoleze timp de 14 zile la intrarea in Slovenia. Acestia nu sunt obligati sa se autoizoleze timp de 14 zile si la intoarcerea in Romania.

Vezi detalii aici.

Spania

Incepand cu data de 21 iunie 2020, Spania a deschis granitele pentru persoane din toate statele Uniunii Europene/zonei Schengen/Spatiului Economic European.

Cetatenii romani pot intra pe teritoriul Spaniei fara nicio conditie, insa sunt obligati sa se autoizoleze timp de 14 zile, la intoarcerea in Romania.

Vezi detalii aici.

Suedia

Incepand cu data de 15 iunie 2020, Suedia a deschis granitele pentru persoane din tari ale Uniunii Europene/zonei Schengen/Spatiului Economic European.

Cetatenii romani pot intra pe teritoriul Suediei fara nicio conditie, insa sunt obligati sa se autoizoleze timp de 14 zile, la intoarcerea in Romania.

Vezi detalii aici.

Ungaria

Incepand cu data de 12 iunie 2020, Ungaria a deschis granitele pentru persoanele care vin din Austria, Slovacia, Croatia, Cehia, Slovenia si Serbia. Acestea nu sunt nevoite sa intre in carantina la intrarea in Ungaria.

Incepand cu data de 17 iunie 2020, a scos conditia de auto-izolare pentru persoanele care vin din Romania.

Cetatenii romani pot intra pe teritoriul Ungariei fara nicio conditie, si nici nu sunt obligati sa se autoizoleze timp de 14 zile, la intoarcerea in Romania.

Vezi detalii aici.