Skip to content

Poate că Bologna nu este cea mai faimoasă destinație de călătorie din Europa. Totuși, dacă ai fost deja de câteva ori în Italia și te-ai îndrăgostit iremediabil de ea, cu siguranță vrei să explorezi din ce în ce mai mult. Iar „orașul roșu”, așa cum este supranumit datorită acoperișurilor și fațadelor clădirilor, este un loc perfect pentru asta.

Bologna este capitala regiunii Emilia-Romagna din nordul Italiei. Aceasta este cunoscută atât pentru una dintre cele mai vechi universități din Europa, cât și pentru arhitectura specifică și mâncarea fabuloasă care a luat naștere aici.

Dacă te întrebi ce să vizitezi în Bologna, trebuie să-ți spunem că posibilitățile sunt suficiente cel puțin pentru câteva zile de vacanță, fie că vrei să vizitezi totul în ritm alert sau să savurezi timpul petrecut acolo ca pe un cappuccino spumos.

Cum ajungi în Bologna?

Răspunsul este „simplu, repede și ieftin”. Poți rezerva bilete de avion spre Bologna la prețuri minime, căci ai la dispoziție zboruri low cost pe tot parcursul anului.

Ryanair operează rute directe cu plecare din București, Sibiu și Oradea, iar Wizz Air are zboruri directe din București, Bacău, Cluj-Napoca, Craiova, Iași, Suceava și Timișoara.

Odată ajuns în aeroportul din Bologna, poți lua autobuzul 81 sau 91, un shuttle bus sau chiar un taxi spre centrul orașului.

Ce să vizitezi în Bologna: obiective turistice și activități pe care să nu le ratezi

Urcă în Turnul Asinelli

Turnurile medievale Asinelli și Garisenda reprezintă simbolurile orașului, care au fost finalizate în anul 1119. În trecut, acestea aveau rol de observație și de apărare, iar acum oferă o priveliște minunată asupra Bolognei.

Doar Turnul Asinelli este deschis pentru public, așa că rezervă-ți în avans biletul și nu rata experiența. Va trebui să urci 500 de trepte până în vârf, însă îți promitem că panorama 360 nu te va dezamăgi!

Plimbă-te prin Piazza Maggiore

Bologna are multe piețe și piațete, însă aceasta este cea mai mare și cea mai faimoasă. Aici te poți opri pentru a simți pulsul orașului, dar și pentru a admira inedita Basilica di San Petronio, cu fațada ei pe jumătate neterminată.

Tot în Piazza Maggiore vei găsi și Fântâna lui Neptun, zeul apei, care datează încă din secolul 16 și care a fost proiectată și construită de sculptorul flamand Giambologna.

ce să vizitezi în Bologna

Pornește în căutarea canalelor ascunse

Știai că Bologna a fost, în trecut, un oraș străbătut de canale, asemenea Veneției? Pe aceste canale se făcea comerț, însă ele au fost, ulterior, ascunse. Așadar, nu vorbim despre niște canale „secrete”, ci ascunse – la propriu!

Dacă vrei să arunci o privire, mergi pe Via Piella și caută fereastra de la care poți observa rămășițele trecutului.

Admiră coloanele presărate prin tot orașul

Bologna este renumită și pentru coloanele sale impunătoare, numite porticos, prezente peste tot în oraș. Nici măcar nu trebuie să le cauți – le vei observa de îndată ce pășești în centru.

coloane Bologna

Majoritatea trotuarelor sunt acoperite și încadrate de coloane masive, așa că te vei putea plimba liniștit(ă) prin oraș chiar și atunci când vremea nu este fantastică.

Gustă specialitățile locale și bucură-te de un Aperitivo

După cum spuneam mai devreme, Bologna este faimoasă și pentru specialitățile italienești care aici au fost inventate. Printre ele, amintim șunca de Parma, mortadella, și oțetul balsamic.

Totodată, bolognezii țin foarte mult la un obicei de-ale lor, numit Aperitivo – o gustare și o băutură, savurate înainte de cină. Așadar, alătură-te lor, la o terasă sau un bar de prin oraș.

Simte-te ca un localnic și mergi la piață

Dacă vrei să absorbi cu adevărat atmosfera autentică a unui oraș, mergi acolo unde merg și localnicii săi. De exempu, la piață.

Pentru a gusta brânzeturi delicioase (poate nu chiar o roată imensă de parmezan precum cele expuse, dar măcar o bucățică) și cărnuri specifice, îndreaptă-te spre zona Quadrilatero, unde vei găsi nenumărate tarabe. Iar pentru fructe și legume proaspete, dar și o zonă de unde îți poți comanda mâncarea deja gătită, vizitează Mercato Delle Erbe.

Iar dacă ai mai mult timp la dispoziție și vrei să explorezi, poți pleca în excursii de o zi, spre Modena, Verona, Florența, Milano sau Parma.