Skip to content

O mulțime de călători au pe wish list castelele de pe Valea Loarei. Turul lor este o variantă excelentă de excursie, fie că ai mai vizitat sau nu Franța înainte.

Chiar dacă există castele frumoase și în alte regiuni, Valea Loarei este celebră pentru densitatea de palate superbe (sunt peste 300 la număr!), poziționate perfect în inima naturii. Nu este de mirare că regii și nobilii francezi adorau această zonă. În fond, chiar ei au construit minunatele chateaux, din dorința de a avea mereu un loc în care să se întoarcă în timpul liber.

Iar dacă sutele de castele sunt intimidante și nu știi ce să alegi și cu ce să începi, te ajutăm noi să faci o selecție și să te organizezi bine.

Cum ajungi pe Valea Loarei?

Valea Loarei este o zonă listată integral în Patrimoniul UNESCO, situată în centrul Franței. Poți ajunge aici rezervând bilete de avion către Paris, apoi poți închiria o mașină pentru a explora oricâte castele dorești. Este cea mai bună variantă, care îți oferă flexibilitate maximă.

Dacă nu dorești sau nu poți să închiriezi mașină, poți ajunge pe Valea Loarei și cu trenul, din Paris, cu destinația Blois – vei face o oră și jumătate până acolo.

Iar dacă vrei să vezi castelele de pe Valea Loarei într-o excursie rapidă din Paris, rezervă o astfel de experiență online și alege o zi dintre cele disponibile.

Unde să te cazezi pe Valea Loarei?

Fie că închiriezi o mașină sau călătorești cu trenul, Blois este un orășel medieval perfect pentru câteva nopți de cazare. Aici poți vizita castelul situat chiar în oraș, apoi poți ajunge ușor spre celelalte castele, conducând sau luând trenurile și autobuzele locale disponibile.

Castelele de pe Valea Loarei: Top 8 de neratat

1. Castelul Blois

Dacă îți rezervi cazare în Blois, incursiunea în lumea castelelor poate începe chiar de aici, căci construcția se află chiar în centrul vechi al orașului.

În Château de Blois au trăit nu mai puțin de șapte regi de-a lungul timpului. Fiecare dintre ei și-a adus aportul, iar acest lucru se vede în decorațiunile și în stilurile arhitecturale, cel puțin patru la număr – stilul gotic, stilul Flamboyant, renascentismul și clasicismul. Un simplu înconjur al castelelui este suficient pentru a le observa pe toate!

În interior, poți vizita apartamentele regale, dar și muzeul de artă al orașului.

2. Château de Chambord

După Blois, te poți îndrepta spre Castelul Chambord, unul dintre cele mai apreciate și mai faimoase castele de pe Valea Loarei. Dacă nu ai închiriat o mașină, poți lua autobuzul din Blois, care te va lăsa la zece minute de mers pe jos față de castel.

Inițial, acest castel trebuia să fie o „cabană de lux” pentru vânătoare, pe care Francois I să o prezinte cu mândrie ambasadorilor și monarhilor care îl vizitau. Proiectul a început în 1519 și a fost finalizat 44 de ani mai târziu, prin efortul a 1800 de muncitori.

castelul chambord

Astăzi, castelul este un simbol al Renascentismului, chiar dacă Francois I nu a apucat să vadă rezultatul final. Acesta a lucrat îndeaproape chiar cu Leonardo da Vinci, al cărui stil poate fi văzut în multe detalii arhitecturale.

3. Castelul Cheverny

Nu foarte departe de castelele de mai sus se află și cel din Cheverny, unul dintre puținele castele încă deținute de proprietarii inițiali, care au deschis porțile publicului încă din 1922.. Familia încă locuiește aici și, de aceea, nu toate etajele pot fi vizitate.

Dacă ești fan al benzilor desenate, cu siguranță ai auzit de Aventurile lui TinTin, scrise de autorul Belgian Georges Remi, sub pseudonimul Herge. Se spune că acesta a fost inspirat de frumusețea unică a castelul Cheverny.

Exteriorul acestuia a rămas neschimbat din secolul al XVII-lea, iar una dintre atracțiile deosebite ale castelului este și canisa, care adăpostea mai mult de o sută de câini de vânătoare.

4. Chaumont

Puțin mai la sud de Cheverny poți vizita Chaumont, castel construit în jurul anului 1000 și achiziționat de regina Caterina de Medici în secolul al XV-lea.

chaumont castel

Ulterior, în 1875, castelul a trecut sub stăpânirea prințesei Marie-Charlotte Constance Say, iar acum poate fi vizitat de călătorii curioși, care vor fi uimiți de frumusețea castelului și a grădinilor sale.

5. Château Royal D’Amboise

Continuă-ți călătoria pe Valea Loarei cu un alt castel fabulos, unde se spune că se află și rămășițele lui Leonardo da Vinci. Chiar dacă acestea nu au fost niciodată recunoscute oficial, multe zvonuri spun că acesta a fost îngropat aici, în castelul Amboise.

Da Vinci a locuit o perioadă într-un castel din apropiere, Clos Luce, când colabora cu regale Francis I. Artistul a decedat în castelul în care trăia, însă se spune că înmormântarea a avut loc la Amboise.

Castelul în sine este absolut superb și vei petrece aici cel puțin câteva ore, pentru a-i admira detaliile și pentru a-l fotografia din toate unghiurile. Dealul pe care este așezată construcția îți oferă și priveliștea memorabilă a sătucului cu același nume.

6. Chenonceau

Aproape de castelul de mai sus se află și Chenonceau. În castelul de aici, și-au pus amprenta nu mai puțin de șase femei puternice, printre care Caterina de Medici și amanta soțului său, Diane de Poitiers.

Atât interioarele, cât și grădinile superbe te vor fermeca din prima. Plimbă-te și împrejur, de-a lungul râului Cher.

chenonceau

7. Villandry

Tot printre castelele de pe Valea Loarei se află și Villandry, o construcție cu un interior superb, ale cărui camere te vor cuceri una după alta. Iar dacă nu ai timp să vizitezi interiorul, vei fi fermec și doar de grădinile castelului, pline cu plante luxuriante, pomi fructiferi, zone cu legume și un mic lac. Se spune că acestea se află printre cele mai frumoase grădini din zonă.

8. Azay-le-Rideau

Ultimul castel de pe listă, dar nu cel din urmă, este Azay-le-Rideau, cu fațadele sale simetrice și râul în care acestea se oglindesc perfect, ca și cum ar pluti pe apă. Scările sale drepte, foarte moderne la vremea în care a fost construit, sunt încă impresionante, iar interiorul renovat lasă la vedere fiecare etapă prin care a trecut construcția.

Acestea sunt doar câteva dintre castelele de pe Valea Loarei pe care le poți vizita într-o călătorie în regiunea franceză. Ia-ți câteva zile pline, de preferat o săptămână, pentru a te putea bucura din plin de tot ceea ce vezi!