Skip to content

Majoritatea pasionaților de călătorii au pe lista cu dorințe să vadă Aurora Boreală cel puțin o dată în viață. Probabil că și tu ești unul dintre ei, din moment ce te afli aici.

Cu siguranță, ai auzit multe povești în care unele persoane și-au planificat vacanța special pentru Auroră, însă au plecat acasă dezamăgiți, căci superbul fenomen nu și-a făcut apariția deloc sau poate doar într-o noapte dintre cele șapte petrecute la destinație.

Pentru că vrem să eviți astfel de situații și să te bucuri pe deplin de experiența ta, îți venim în ajutor cu un ghid complet.

Pentru început, iată 3 locuri unde poți să vezi Aurora Boreală în Europa!

1. Tromsø și Insulele Lofoten, Norvegia

În principiu, cu cât ești mai aproape de Cercul Polar, cu atât mai bine. De aceea, zonele din nordul Scandinaviei sunt cele mai potrivite atunci când vrei să-ți crești șansele de a vedea Aurora cu ochii tăi.

Tromsø este una dintre cele mai populare destinații de călătorie pentru cei ce vor să se bucure de spectacolul inedit al cerului.

Dacă vrei să vezi Luminile Nordului, te poți îndrepta și spre Insulele Lofoten, aflate la o distanță nu foarte mare de Tromsø.

Întreaga zonă de nord a Norvegiei este ideală pentru a vedea Aurora Boreală, în special între a doua jumătate a lunii septembrie și februarie.

2. Parcul Național Abisko, Suedia

Dacă preferi, mai degrabă, să călătorești în Suedia, o destinație ideală pentru observarea Aurorei Polare este Parcul Național Abisko.

Acesta este situat într-o zonă perfectă, în apropierea unui lac, iar peisajele sunt absolut superbe. Pe lângă Auroră, ai la dispoziție o mulțime de alte activități în mijlocul naturii.

Vizitează Parcul pe timp de toamnă sau iarnă, pentru a maximiza șansele de a surprinde Luminile Nordului în toată splendoarea lor.

3. Seltjarnarnes și Westfjords, Islanda

Islanda nu este doar locul perfect pentru a vedea Aurora Boreală, ci și o destinație fabuloasă în sine. Pe lângă Luminile Polare, poți vedea o mulțime de alte lucruri la fel de frumoase, precum izvoare termale, gheizere și cascade înalte.

Dacă vrei să vezi Luminile Nordului fără să te îndepărtezi foarte mult de Reykjavik, îndreaptă-te spre Seltjarnarnes, o peninsulă cu mai puțină poluare luminoasă, de unde Aurora se poate vedea adesea foarte bine pe timpul iernii.

Dacă vrei mai multă natură și aventură, mergi în zona Westfjords, însă evită mijlocul sezonului rece, alegând, în schimb, lunile septembrie, octombrie sau noiembrie.

Pe lângă aceste trei destinații, poți merge după Aurora Boreală și în Finlanda sau Groenlanda. Dacă nu te deranjează să zbori mai departe de Europa, ai la dispoziție și Canada (Yukon) sau Alaska (Fairbanks).

3 Tips & Tricks pentru a nu rata Aurora Boreală:

1. Asigură-te că ai parte de un cer cât se poate de senin

Înainte să îți programezi călătoria, studiază cu atenție starea vremii de la destinația aleasă. De preferat, călătorește spre nord într-o perioadă cu cer senin, pentru a te bucura din plin de spectacol.

2. Urmărește fazele Lunii

Pe lângă condițiile meteorologice, este important să ții cont și de fazele Lunii. Cu cât cerul este mai întunecat, cu atât ai mai multe șanse de a zări pe cer Aurora Boreală!

La modul ideal, ar fi bine să fii la destinație de Lună Nouă, adică perioada în care Luna se află între Soare și Pământ. Prin urmare, ea nu își face apariția pe timpul nopții, lăsând cerul să devină scena perfectă pentru Luminile Nordului.

3. Folosește aplicații și site-uri speciale

Nu numai tu vânezi cu pasiune Aurora Boreală, ci și alte sute de mii de persoane din întreaga lume. Prin urmare, era imposibil să nu apară site-uri și aplicații special create pentru a găsi cea mai bună perioadă.

Așadar, dacă nu ai timp să studiezi condițiile meteo, fazele Lunii și alte detalii pe cont propriu, intră aici sau instalează-ți aplicația Aurora Alerts pe telefon.

În final, trebuie să îți mai spunem că Aurora Boreală este un fenomen impredictibil, la fel ca și condițiile meteo din nordul Europei. De aceea, nimeni nu îți poate garanta că vei vedea spectacolul luminos.

Totuși, dacă vei urma sfaturile de mai sus și dacă vei alege zona și perioada potrivite, ai șanse foarte mari să tai de pe listă acest obiectiv măreț de călătorie. Așadar, ia-ți biletele de avion, rezervă cazarea potrivită și nu uita să pui aparatul foto în bagaj!