Skip to content

Municipiul Iași este deservit de Aeroportul Internațional Iași (IAS), situat în nord-est, la aproximativ 8 kilometri distanță față de centrul orașului. Acesta este unul dintre cele mai vechi aeroporturi din România.

Începând din 31 martie 2024, Aeroportul Internațional Iași are un terminal nou (T4), de unde se vor face îmbarcările pentru spațiul Schengen. Acest terminal nou este al doilea ca mărime din România. 

Tot ce vrei să știi despre Aeroportul Internațional Iași:

 

Cauți zboruri ieftine din Iași spre alte destinații? Rezervă-ți bilete de avion aici.

 

Adresă și transport

Adresa Aeroportul Internațional Iași:

Strada Moara de Vant nr. 34, Iași

Vizualizează pe Google Maps

Autobuz

Linia Expres nr. 50

Poți ajunge din Iași la aeroport sau din aeroport în oraș folosind linia expres 50. Durata călătoriei este de aproximativ 35 de minute.

Programul de circulație se află în strânsă legătură cu orarul zborurilor; astfel, pentru zborurile interne, autobuzul ajunge în stația aeroportului cu cel puțin o oră înainte de decolări și pleacă la cel puțin 20 de minute după aterizări.

În cazul zborurilor externe, autobuzul ajunge la aeroport cu minimum două ore înainte de decolări și pleacă de la aeroport spre oraș la minimum 30 de minute după aterizări.

Poți consulta orarul detaliat aici, precum și traseul complet al liniei expres 50.

Stații principale: Gară – Piața Unirii – Târgu Cucu – Str. Moara de Vânt – Aeroport

Pe ruta dinspre aeroport spre oraș, poți coborî la stația Târgu Cucu pentru mai multe conexiuni cu autobuze și tramvaie.

Prețul unui bilet valabil 120 de minute, pentru o călătorie, într-o singură zonă, este de 2,5 lei. Poți cumpăra biletul direct în autobuz, de la șofer.

 Vezi aici lista completă cu tarife pentru Compania de Tansport Public Iași (SCTPI).

Taxi

Dacă nu dorești să te deplasezi cu autobuzul, poți comanda un taxi din oraș, cu destinația Aeroport. Reține, însă, că mașina nu poate staționa mai mult de un minut în fața terminalelor.

Dacă pleci de la aeroport spre oraș, poți găsi stația de taximetre chiar la ieșirea din Terminalele 2 și 3.

Servicii de ridesharing (Uber)

Dacă vrei să chemi un Uber, o poți face prin intermediul aplicației, respectând zonele de preluare menționate acolo. Durata călătoriei până în centrul Iașiului va fi de aproximativ 20 de minute.

Dacă preferi să organizezi totul din timp, poți rezerva online o cursă, cu până la 30 de zile înainte de data călătoriei tale.

Parcare

Dacă vii cu mașina la aeroport, timpul de staționare în fața terminalelor este de maximum 1 minut, respectiv 5 minute pentru persoanele cu dizabilități.

În cazul în care ai nevoie de mai mult timp, Aeroportul Internațional Iași are parcare, mai exact 314 locuri pentru călători și însoțitori. Terminalul nou (T4) va dispune și el de 600 de locuri de parcare.

Accesul în parcare se plătește astfel: 5 lei/până la două ore, 10 lei/2-5 ore, 15 lei/5-10 ore, 20 lei/10-15 ore, 25 lei/15-20 ore, 30 lei/20-24 ore. Pentru fiecare 24 de ore suplimentare, se mai adaugă câte 25 de lei.

La intrarea în parcarea aeroportului, ridică tichetul din aparat, înainte de barieră. Păstrează acest tichet, căci vei avea nevoie de el la plata parcării. Aceasta se poate efectua fie la ghișeul din parcare, fie la automatele de plată situate în Terminale.

Pentru parcare pe termen lung, prețul este de 300 de lei/lună.

Închiriere mașini

Dacă dorești să închiriezi o mașină, poți găsi ghișeele rent-a-car în zona Terminalelor 2 și 3.

Ai mai multe variante de companii dintre care să alegi ce ți se potrivește: Autonom, Avis, EuropCar, NOVA, Hertz, AutoBoca etc.

Telefoane utile

Call center: +40 232 271 590

Bagaje și obiecte pierdute

Recomandarea generală pe care o face Aeroportul Internațional Iași este să nu lași bagajele nesupravegheate, nici măcar pentru durate scurte de timp.

În cazul în care ai pierdut totuși bagaje, genți sau alte obiecte personale, adreasează-te Biroului de bagaje pierdute din zona Aeroport Iași Sosiri.

De asemenea, dacă bagajul tău s-a pierdut, adresează-te imediat companiei aeriene care a operat ultimul tău zbor. Iată numerele de telefon la care poți apela:

Alte informații utile

Check-in

Înainte de ziua călătoriei, verifică atent condițiile de check-in ale companiei aeriene care operează zborul tău. Dacă aceasta nu permite înregistrarea online, va fi nevoie să efectuezi formalitățile în aeroport.

Terminalul 2 este destinate curselor interne, iar Terminalul 3 curselor externe. Terminalul 1 are doar scop administrativ. Terminalul 4 va fi dedicat curselor în spațiul Schengen și se va efectua check-in și prin acesta, începând cu 31 martie 2024.

Pentru a efectua check-in-ul, mergi la ghișeul alocat zborului tău. Verifică aceste informații pe biletele de avion sau pe tabelele din aeroport.

Codurile de identificare ale aeroportului

Cod IATA: IAS (folosit pe biletele de avion, boarding pass etc.)

Cod ICAO: LRIA (folosit de serviciile de trafic aerian)

Călătorii cu copiii

În cazul în care călătorești cu unul sau mai mulți copii, poț folosi camera Mama și Copilul. Găsești acest spațiu atât în Terminalul 2, cât și în zona Terminalului 3.

Companii aeriene care operează zboruri din Aeroportul Internațional Iași

Companiile aeriene care operează rute cu decolare și aterizare pe Aeroportul Internațional Iași sunt: Aegean Airlines, Animawings, Air Bucharest, Austrian Airlines, Blue Air, Tarom, Wizz Air, Lufthansa, HiSky.

Flight Radar – Vezi traficul aerian live