Skip to content

Deși este o țară relativ mică, Olanda reprezintă o destinație ce poate fi descoperită și redescoperită la nesfârșit.

Majoritatea turiștilor bifează Olanda pe lista cu locuri deja vizitate după un city break în Amsterdam, însă aceasta are multe de oferit și în afara capitalei. Ba chiar ai rămâne surprins de câteva orășele ca niște comori ascunse, care au farmecul Amsterdamului și ceva în plus.

8 orașe de vizitat în Olanda, după ce ai văzut Amsterdamul

1. Giethoorn

La un drum de aproximativ două ore cu trenul din Amsterdam, te așteaptă un sat fermecător, supranumit și „Veneția Olandei”. Aici, canalele, podurile și căsuțele pitorești reprezintă obiectivele turistice principale, iar o plimbare prin centrul satului te va relaxa complet, căci aici nu circulă nicio mașină!

2. Haarlem

La o distanță și mai mică de Amsterdam se află orașul Haarlem, unde te poți retrage pentru câteva zile mai liniștite, departe de aglomerația capitalei, dar totuși admirând arhitectura similară.

Străduțele orașului vechi sunt numai bune de luat la pas, apusul în port este fermecător, iar grădinile interioare numite Hofjes merită să fie descoperite pe îndelete.

3. Utrecht

Spre deosebire de variantele de mai sus, Utrecht este un oraș mai mare, dar la fel de pitoresc și de atractiv. Cu siguranță, trebuie să intre pe lista cu orașe de vizitat în Olanda.

Poți petrece câteva zile aici, pentru a te plimba de-a lungul canalului principal, Oudegracht („canalul vechi”), pentru a testa cafenelele și restaurantele boeme cu vedere la apă și pentru a vizita câteva muzee interesante, ca Speelklok, muzeul instrumentelor muzicale automate.

4. Rotterdam

Rămânem la categoria orașelor mai mari, iar Rotterdam este alegerea perfectă pentru cei care adoră arhitectura și clădirile interesante. Vizitează ineditele case cubice, apoi admiră Podul Erasmus, muzeul de artă Kunsthal, turnul Euromast și Markthal, o piață inedită, unde poți face și câteva cumpărături pentru prânz sau cină.

rotterdam olanda

5. Delft

Explorează mai departe farmecul olandez luând trenul din Rotterdam spre Delft, un alt orășel liniștit, ce îți va aduce aminte de Amsterdam, dar fără grupurile interminabile de turiști.

Fă cunoștință cu acest orășel în piața lui principală (Markt), înconjurată de clădiri istorice. Centrul vechi este destul de compact, așa că-l vei putea străbate pe tot în mai puțin de o oră. Așadar, nu te grăbi, ci explorează în tihnă unul dintre cele mai frumoase orașe de vizitat în Olanda.

6. Haga

Din Delft, nu mai e mult și poți ajunge în Haga – al treilea cel mai mare oraș olandez, după Amsterdam și Rotterdam.

Dacă ești iubitor de artă, începe explorarea cu Muzeul Mauritshuis, situat într-o clădire construită în anul 1636. Continuă cu Binnenhof, cea mai veche clădire parlamentară din lume care este încă utilizată.

Extra tip: Din Haga ai acces ușor către Scheveningen, o stațiune situată la Marea Nordului, unde te poți bucura de briză și de plajă.

7. Lisse (Keukenhof)

Poate că denumirea de Lisse nu îți sună la fel de cunoscut precum Keukenhof, celebrul complex de grădini minunate, pline cu tradiționalele lalele înflorite pe timp de primăvară.

gradinile keukenhof olanda

Dacă vizitezi Olanda în lunile martie și aprilie, poți vizita grădinile Keukenhof în toată splendoarea lor – poți ajunge la ele direct de la Aeroportul Schipol – Amsterdam.

În Lisse poți vizita și un muzeu întreg dedicat lalelelor, florile naționale ale Olandei.

8. Gouda

Da, acest oraș este locul de origine al sortimentului de brânză cu același nume. Ba chiar poți asista aici la un târg săptămânal de brânzeturi, care are loc în diminețile de joi, în piața centrală din Gouda, Markt Square.

Iar dacă tot ajungi în această piață, admiră și Primăria construită în 1448, în stil gotic; este una dintre cele mai vechi din țară.

Chiar și dacă ai vizita toate aceste locuri fermecătoare, încă ai mai avea câteva orașe de vizitat în Olanda. Nu vrem să ai FOMO (fear of missing out), ci doar îți sugerăm să-ți rezervi biletele de avion spre Amsterdam și să începi explorarea!