Skip to content
Actualizat in: 19/04/2024

Distribuie pe:

Ai crede că dacă tu ești pasionat(ă) de arhitectură și de istorie, iar prietena ta adoră să meargă la mare, v-am recomanda destinații diferite pentru o vacanță exact pe placul vostru. Însă, așa cum ți-ai dat seama încă din titlu, urmează să-ți povestim despre un loc minunat și să îți spunem de ce să vizitezi Malta anul acesta.

Motive sunt multe, iar lucrurile care sunt de făcut nu ar încăpea pe o singură listă. Vom încerca să fim succinți, dar nu îți garantăm că vom și reuși.

De ce să vizitezi Malta în 2022?

1. Poți să pleci în vacanță oricând vrei, planificat sau spontan

Probabil că ți s-a întâmplat să alegi spontan o destinație, pentru ca apoi să-ți dai seama că ai ratat perioada potrivită pentru a pleca acolo. În cazul Maltei, lucrurile stau diferit. Poți vizita cele trei insule în orice perioadă a anului, căci vremea mediteraneană este plăcută oricum. De fapt, Malta se laudă cu aproximativ 300 de zile însorite pe an.

Pe timp de vară, temperatura poate atinge până la 32 de grade Celsius, iar ploile stau, de obicei, departe de Malta. În lunile de iarnă, temperaturile nu scad sub 13-15 grade, ceea ce este perfect pentru a profita de soare, fără să îți fie prea cald.

2. Transportul este direct și ieftin

Spre deosebire de alte insule care presupun multiple zboruri și, eventual, bărci sau feribot, arhipelagul Maltei poate fi accesat foarte ușor.

Poți ateriza în Malta în mai puțin de trei ore, cu un zbor direct operat de companiile low cost Wizz Air sau Ryanair. Prețurile sunt foarte mici, mai ales dacă studiezi calendarul pe Vola.ro și îți rezervi biletele de avion cu ceva timp înainte.

3. Ai certitudinea că fiecare membru al grupului va găsi ceva fascinant de făcut sau de văzut

Fie că vrei să vizitezi fascinanta fostă capitală a Maltei, Mdina („orașul tăcerii”), să explorezi insula Gozo cu dealurile ei superbe și plajele sălbatice, să admiri culorile ireal de frumoase ale Blue Lagoon sau să descoperi temple subterane vechi și catacomb misterioase, Malta este destinația ideală pentru toate aceste lucruri.

În primul rând, tu nu te vei plictisi niciodată. Apoi, dacă vei călători cu mai mulți prieteni sau cu familia, vei avea certitudinea că toată lumea va găsi ceva pe placul ei.

4. Poți merge atât într-un city break, cât și într-o vacanță prelungită

Dacă ai doar câteva zile la dispoziție pentru o plecare pe fast forward, te poți rezuma la un city break în capitala Valletta. Eventual, poți face și o scurtă excursie până în Mdina. Va fi o călătorie completă, care te va impresiona, cu siguranță.

valletta malta

Iar dacă vrei să-ți organizezi o vacanță mai lungă, poți sta în Malta chiar și peste o săptămână, căci nu vei rămâne niciodată în pană de activități. Poți face scuba diving și snorkeling pe plajele din Gozo și tot pe această insulă poți încerca escalada pe stânci. Apoi, poți colinda orașele de pe insule, în căutarea poveștilor din trecut.

5. Ai șansa de a nimeri oricând la un festival local

Malta pare că are un festival pentru orice ocazie. Un festival de jazz, unul dedicat artificiilor, altul artei, iar lista poate continua. Iar începând din luna mai, fiecare orășel este cuprins de așa-numitele „festas”, care durează până vara târziu.

Am menționat varianta malteză a carnavalului Mardi Gras? Localnicii se îmbracă anual în costume colorate, creative, pe alocuri ciudate sau chiar înspăimântătoare. Carnavalul ține o săptămână și are loc atât în Valletta, cât și pe insula Gozo.

6. Poți vedea temple megalitice mai vechi decât Stonehenge

Chiar dacă nu este foarte cunoscută, istoria Maltei este extrem de bogată. Aici se află mai multe temple megalitice preistorice, ce pot fi vizitate de curioși.

De exemplu, Ħal-Saflieni Hypogeum este cel mai vechi monument descoperit de om până în prezent. Chiar mai vechi decât cunoscutul Stonehenge!

7. Te poți simți ca un movie star în Mellieha, orașul original al lui Popeye

Musicalul Popeye din 1980, cu Robin Williams si Shelley Duvall în rolurile principale, a avut un succes enorm. Sătucul care a devenit platou de filmare poartă numele de Mellieha și se află în Malta.

mellieha malta

În prezent, vizitatorii sunt întâmpinați de personajele din film și chiar pot fi actori pentru o zi, experimentând tot felul de activități organizate în orășel. Iar dacă ajungi aici, nu rata nici muzeul dedicat benzilor desenate. Atât tu, cât și copiii, vă veți distra pe cinste!