Skip to content

Dacă ești un minimalist de profesie, care nu are nevoie decât de un rucsac și de o borsetă oricât de departe ar călători, felicitări!

Dacă nu, înseamnă că și tu, la fel ca noi ceilalți, ești tentat să pui în bagaj tot felul de obiecte pe care nu ajungi să le folosești nicicând. Totuși, argumentele tale conțin, de cele mai multe ori, expresii precum „nu se știe niciodată”.

Mai în glumă, mai în serios, ai putea economisi atât spațiu, cât și sume semnificative de bani, călătorind cu mai puține bagaje. Imaginează-ți numai că poți renunța complet la bagajul de cală și te poți deplasa prin aeroporturi doar cu un troller mic sau, și mai bine, cu un rucsac compact!

Pentru a ajunge la această performanță trebuie să știi, mai întâi, la ce poți renunța din bagaj. Iată cele mai inutile lucruri pe care probabil că le împachetezi de fiecare dată!

1. Haine pe care nu le-ai mai purtat de mult (sau niciodată)

Cazul 1: Cunoști foarte bine acel raft al dulapului în care păstrezi câteva haine doar pentru că nu ești pregătit(ă) să renunți la ele. Chiar dacă nu le porți decât extrem de rar, te gândești că în vacanță lucrurile se vor schimba și vei decide, subit, să le îmbraci.

Cazul 2: Ai primit de ziua ta o pereche de blugi, dar nici până astăzi nu i-ai îmbrăcat. Nici măcar până la magazin. Totuși, îi iei cu tine, în caz că te răzgândești.

Spoiler alert: Nu se va întâmpla. Împachetează doar haine pe care le porți regulat.

2. Acea ținută, pentru orice eventualitate

Știi deja despre ce vorbim: o rochie fabuloasă cu sclipici, o pereche de pantofi cu toc (eventual cei mai incomozi stiletto pe care îi poți găsi) sau, în cazul bărbaților, o cămașă clasică sau un sacou, în caz că se ivește ocazia de a te îmbrăca elegant.

Cu foarte puține excepții, aceste ocazii nu apar niciodată. Dacă scopul vacanței este explorarea destinației și relaxarea, lasă acasă hainele de gală. Nu vei avea nevoie de ele. Iar dacă vei avea, poți improviza ceva pe moment.

3. Prea multe rânduri de haine

Dacă pleci într-un city break de primăvară prin Europa, la Roma sau Paris, cu siguranță nu vei avea nevoie de mai multe geci și numeroase trench-uri. Cel mai probabil, un hanorac și o jachetă impermeabilă sunt absolut suficiente.

Totodată, dacă stai în vacanță cinci zile, nu lua cu tine 15 tricouri. Suntem siguri că 7 sau 8 sunt destule!

4. Mai mult de o carte

Ni se întâmplă tuturor să ne entuziasmăm foarte tare și să ne imaginăm că, în vacanță, vom avea timp să facem foarte multe lucruri. Totuși, oricât de activ ai fi, nu vei avea timp să citești mai mult decât o carte. Fă-ți o favoare și lasă-le pe restul acasă!

5. Echipament sportiv

Pentru unii călători, vacanțele vin la pachet cu o ambiție extraordinară. Hotelul în care te-ai cazat are o sală de fitness? Cu siguranță o vei frecventa zilnic, chiar dacă acasă nu obișnuiești să faci sport. Așadar, iei cu tine cel puțin o pereche de colanți, o pereche de pantofi sport speciali pentru antrenamente și câteva tricouri funcționale.

Sfatul nostru: ia cu tine maximum o pereche de pantaloni lejeri în plus. Dacă, printr-o minune, vei dori să mergi la sală în concediu, vei reuși să improvizezi o ținută potrivită cu ceea ce ai deja în bagaj.

6. Produse de îngrijire și machiaj full size

După cum știi, cantitatea de lichide pe care o poți lua în bagajul de cabină este limitată. Mulți călători optează pentru bagaje de cală, tocmai pentru a putea lua cu ei toate produsele de îngrijire preferate, în sticle mari.

Pro tip: Este mult mai avantajos să-ți cumperi gel de duș și șampon de la destinație sau, pur și simplu, să iei cu tine varianta travel size, în bagajul de mână.

Nu în ultimul rând, chiar dacă ai impresia că vei avea nevoie de toată trusa de machiaj, probabil că o paletă minimalistă de make-up va fi suficientă. Așadar, când te întrebi la ce poți renunța din bagaj, scoate o parte dintre cosmetice.

7. Prea multă tehnologie

Chiar dacă vrei să surprinzi cadre frumoase și să te întorci din vacanță cu multe amintiri, nu lua cu tine și telefonul mobil, și camera foto DSLR cu mai multe obiective, și un GoPro, eventual și un aparat foto mirrorless. Chiar dacă le ai pe toate cu tine, vei folosi maximum două dintre ele, de fiecare dată. Rezumă-te la telefon, mai ales dacă fotografia nu este un hobby uriaș pentru tine.

Bonus: Toate lucrurile pe care le poți găsi în camera de hotel

Nu în ultimul rând, dacă ai optat pentru cazare la hotel sau în regim bed & breakfast, nu lua cu tine lucruri pe care știi deja că le vei găsi la destinație: așternuturi de pat, perne, prosoape și uscător de păr.