Skip to content

Ce este ambrozia?

Pentru unii, ambrozia înseamnă nectarul zeilor olimpieni, care îi transforma pe cei care o consumau în nemuritori. Pentru alții, ambrozia este buruiana toxică și hiper-alergenică, care le scade calitatea vieții cel puțin 2 luni pe an, între 15 august și 15 octombrie. Încălzirea globală cu ale sale temperaturi extreme a prelungit sezonul de ambrozie. În ultimii ani, chinul începe chiar din luna iulie și poate ține până la sfârșitul lunii octombrie.

Care este leacul?

Tratamentul alergiei la ambrozie este pur simptomatic. Există numeroase grupuri pe Facebook, în care oameni cu alergie la ambrozie își împărtășesc suferința, recomandări de la medici alergologi și sfaturi despre cum să supraviețuiască în această perioadă de coșmar. Până când problema expansiunii necontrolate a ambroziei va fi reglementată în vederea diminuării și a ținerii sub control așa cum se întâmplă în majoritatea Europei, singura soluție eficientă pentru cei care suferă de această afecțiune este să plece cât mai departe de ambrozie.

Iată 5 moduri eficiente în care poți să te ferești de ambrozie:

  1. Stai informat. Urmărește prognozele polenului de ambrozie pentru a ști când nivelul său este mai ridicat, ca să te poți proteja în consecință. Pe ambrozie.vola.ro, poți afla prognoza pe 14 zile a intensității polenului de ambrozie în zona selectată de tine în București, în funcție de parametrii meteo. Mișcarea vântului, precipitațiile și temperaturile joacă un rol important în răspândirea polenului de ambrozie. De aceea, unele zile sunt mai intense ca altele.
  2. Evită vacanțele rurale. România se numără printre țările din Europa unde ambrozia se extinde necontrolat. De aceea, o vacanță într-o zonă rurală pitorească poate deveni una de coșmar pentru persoanele cu alergie la ambrozie. Și nu numai. Planta e atât de toxică și alergenică încât medicii alergologi avertizează că, dacă nu se iau măsuri urgente de eradicare a acestei plante, în 20 de ani, peste jumătate din populația țării va dezvolta alergie la ambrozie.
  3. Ascunde-te în casă. În timpul zilelor cu niveluri ridicate de polen, ține ferestrele închise, folosește aerul condiționat și purificatorul de aer. Schimbă-ți hainele imediat cum intri în casă, pune-le la spălat și fă-ți un duș pentru a îndepărta polenul de pe piele și din păr.
  4. Evită activitățile în aer liber dimineața și seara. Concentrația de polen este de obicei mai ridicată în aceste momente ale zilei. În cazuri urgente, purtarea unei măști de protecție poate ajuta la filtrarea polenului din aer.
  5. Călătorește în zone cu nivel redus de ambrozie. Alege destinații de vacanță sau de lucru remote în zone unde nivelul de polen de ambrozie este mai mic. Atât pentru a evita simptomele alergiei, cât și pentru a preveni o posibilă alergie cauzată de expunere îndelungată la această buruiană. Pe ambrozie.vola.ro, analizăm permanent nivelul de polen de ambrozie din orașele din Europa și creăm un top al destinațiilor ambrozie-free. Descoperă-le și planifică-ți cea mai tare evadare. Undeva unde poți respira așa cum trebuie, departe de ambrozie și de efectele ei.