Skip to content
Primul zbor cu avionul se poate transforma într-o experiență memorabilă și îți vei putea aduce aminte cu entuziasm de prima ta călătorie sau.
Actualizat in: 21/04/2022

Distribuie pe:

Primul zbor cu avionul se poate transforma într-o experiență memorabilă și îți vei putea aduce aminte cu entuziasm de prima ta călătorie sau, în egală măsură, poți avea fiori reci și la câțiva ani după acea zi în care ai întârziat la aeroport și ți-ai uitat pașaportul acasă așa că iată 5 lucruri despre primul zbor: cu avionul!
Fie că ești plin de entuziasm sau ai emoții de nedescris, cu siguranță aștepți cu nerăbdare momentul primului tău zbor. Nu trebuie să-ți faci prea multe griji, ci doar să te documentezi puțin înainte să pleci la drum.

1. Familiarizează-te cu procedurile din aeroport

Ce faci atunci când ai emoții? Te informezi foarte bine, astfel încât necunoscutul să nu mai pară atât de mare și de înfricoșător.
Drumul standard pe care îl ai de parcurs de la intrarea în aeroport până în avion este următorul: biroul de check-in (dacă nu l-ai efectuat deja online), înregistrarea bagajelor de cală (dacă este cazul), controlul de securitate, controlul documentelor (carte de identitate sau pașaport), găsirea porții de îmbarcare.

Nu te lăsa intimidat de noțiuni precum „control de securitate”. Tot ce trebuie să faci este să îți pui obiectele personale și bagajele într-o tavă specială, pe bandă, conform instrucțiunilor din zona respectivă.

La aterizare, traseul va fi asemănător: vei ieși din avion, vei trece prin controlul documentelor de călătorie, îți vei ridica bagajele de cală de pe bandă, apoi vei ieși din aeroport. Gata, ai ajuns în siguranță!
P.S.: Majoritatea aeroporturilor sunt dotate cu o mulțime de marcaje și semne clare, care te vor conduce exact acolo unde trebuie să ajungi. Nu îți face griji, nu te vei rătăci!

2. Asigură-te că ai înțeles regulile privitoare la bagaje

Înainte să închizi fermoarul trollerului și să tai de pe listă efectuarea bagajelor, aruncă o privire asupra regulilor impuse de compania aeriană la bordul căreia vei zbura.
Verifică atent reglementările privitoare la dimensiunea, numărul și conținutul bagajelor. De exemplu, unele companii nu permit aducerea gratuită la bordul aeronavei a unui obiect personal (geantă, rucsac, geantă de laptop etc.), pe lângă bagajul de mână.
Totodată, companiile de zbor pot solicita dimensiuni sau greutăți diferite ale genților. Asigură-te că respecți fiecare regulă în parte și nu uita să îți cântărești trollerele înainte să pleci de acasă. În cazul în care depășești greutatea maximă admisă, este posibil să plătești taxe suplimentare!

3. Asigură-te că ajungi la aeroport cu minimum două ore mai devreme

Mulți călători au tendința de a subestima timpul petrecut în trafic, cozile din zona Security sau găsirea porții de îmbarcare. De aceea, pleacă de acasă prea târziu, riscând să piardă zborul sau, în orice caz, să treacă printr-o experiență extrem de stresantă.
Dacă vrei să rămâi calm în ziua primului tău zbor, asigură-te că ajungi la aeroport cu minimum două sau chiar trei ore înainte de ora decolării. Astfel, vei avea timp să parcurgi relaxat toți pașii necesari, ba chiar să bei și un ceai înainte să te urci în aeronavă.

4. Pregătește-te emoțional pentru ziua zborului

Știm că ideea de a zbura nu este confortabilă pentru toată lumea. Chiar și atunci când ești curios și nerăbdător, anxietatea îți poate da târcoale.
Pentru a rămâne cât mai liniștit în ziua cu primul tău zbor, încearcă să te odihnești bine în noaptea de dinainte. Dormi cel puțin 7-8 ore, dacă este posibil.
Apoi, hidratează-te bine și mănâncă preparate simple, pe care știi că organismul tău le agreează. Nu bea cafea sau alcool înainte de zbor, pentru a evita deshidratarea și durerile de cap.
Nu în ultimul rând, îmbracă-te cu haine lejere, care să nu te incomodeze, mai ales dacă urmează să ai o călătorie lungă cu avionul.

5. Fă-ți o listă de verificare

Ești genul spontan, care detestă listele și nu înțelege de ce unii oameni își fac un plan B pentru orice? Minunat, însă de această dată va fi nevoie să te alături taberei organizatorilor cu zece liste pregătite în orice moment.
Primul tău zbor poate fi copleșitor, mai ales când te gândești la toate documentele și obiectele pe care trebuie să le ai cu tine și toate procedurile prin care trebuie să treci pentru întâia oară.
Prin urmare, nu ezita să pui pe o listă tot ce trebuie neapărat să ai cu tine: biletele de avion (cartea de îmbarcare), actul de identitate (CI sau pașaport), viza (dacă este cazul), portofelul, telefonul mobil și încărcătorul. Dacă ți-au venit în minte și alte lucruri, adaugă-le și pe ele.
Nu în ultimul rând, după ce ajungi la bordul avionului, ascultă cu atenție instructajul oferit de echipaj. Acesta nu are rolul de a te speria, ci de a te informa cu privire la o serie de situații rare. Urmează toate instrucțiunile, poartă centura de siguranță și bucură-te de primul zbor cu avionul!
Pentru alte idei și sfaturi de călătorie, vezi și alte articole de pe blogul nostru.