Skip to content

În ultimii ani, călătoriile cu trenul în Europa au devenit din ce în ce mai populare, în special datorită rutelor panoramice, care trec prin locuri naturale superbe – prin munți, pe văi, pe poduri impresionante sau prin orașe minunate.

Spre deosebire de alte tipuri de vacanțe, călătoriile cu trenul prin Europa îți pot aduce perspective și experiențe noi. Te poți relaxa privind pe geam zone pe care altfel nu le-ai fi putut accesa ușor, poți coborî spontan din tren pentru a explora un loc interesant și, per total, poți varia tipurile de călătorii pe care le faci.

Dacă ești atras de o astfel de aventură, îți oferim câteva idei de rute frumoase, de care te poți bucura în diferite perioade ale anului.

Top 5 idei de călătorii cu trenul în Europa

1. Glacier Express și Bernina Express, Elveția

Oricine a visat măcar o dată la călătorii cu trenul în Elveția, printre peisajele ei desprinse din povești. De fapt, Elveția este țara perfectă cu care să începi acest gen de călătorii.

Din fericire, e mult mai simplu decât crezi să rezervi o astfel de experiență.

Trenul numit Glacier Express te poartă din Zermatt în St. Mortiz, timp de opt ore în care te vei bucura de panorama spectaculoasă. Trenul trece peste aproape 300 de poduri și 90 de tuneluri.

Bernina Express este o altă rută celebră, dar mai scurtă, care te va duce din Tirano, Italia (un oraș aproape de granița cu Elveția) până în St. Mortiz (două ore și jumătate) sau până în Chur (patru ore).

Așadar, în funcție de cât timp ai la dispoziție, rezervă-ți biletele de avion către Elveția și pornește în aventura potrivită pentru tine. Dacă poți organiza o vacanță mai lungă, îți recomandăm să rămâi în Elveția pentru drumeții, plimbări pe bicicletă sau, dacă alegi sezonul de iarnă, câteva zile pe pârtie.

2. Bergen Line, Norvegia

Norvegia este o altă destinație care merită o vizită așa cum se cuvinte – explorându-i frumusețea naturală în detaliu, prin călătorii cu trenul.

Linia de tren Bergen te va plimba din Oslo până în Bergen, adică pe traseul perfect pentru a te bucura de priveliștile și fiordurile celebre, timp de șapte ore. Mai mult, și aici poți coborî pe parcurs, pentru a face o drumeție, o plimbare cu bicicleta sau pentru a petrece câteva zile la schi.

Pe traseu vei trece pe platoul montan Hardangervidda, cel mai înalt din Europa, și vei vedea o varietate de peisaje montane.

Rezervă zboruri spre Norvegia pe Vola.ro, apoi planifică-ți zilele de vacanță așa cum îți place, folosind Bergen Line ca mijloc de transport principal. 

tren Bergen Line Norvegia

3. El-Andalus și El Transcantabrico, Spania

Coborâm pe hartă și urcăm temperaturile, căci călătorii cu trenul poți face și în Spania. Noi îți recomandăm două rute diferite – una care străbate sudul, iar alta care străbate nordul țării.

El-Andalus este un tren celebru, care te va purta pe ruta Sevilla – Jerez – Cadiz – Ronda – Granada – Cordoba – Sevilla. Astfel, explorezi toată regiunea sudică a Andalusiei, despre care ți-am povestit deja într-un alt articol pe blog.

O altă rută populară este El Transcantabrico, care traversează partea de nord a Spaniei, din celebrul loc de pelerinaj Santiago de Compostela până în San Sebastian, oraș faimos pentru gastronomia sa absolut delicioasă. În tren te poți bucura deja de preparate speciale, pregătite de chefi. Vei trece pe lângă peisaje superbe, într-un tren luxos, ca un hotel de 5 stele mobil, care te poartă prin Cantabria, Țara Bascilor, Castilia și Leon.

4. Venice-Simplon Orient Express

Dacă îți dorești să ai parte de o experiență cu adevărat unică în viață, rutele Orient Express oferite de compania Belmond sunt ideale. Acestea fac parte dintr-o serie de călătorii internaționale cu trenul, pornind din mai multe orașe europene și străbătând o mare parte din continent, în vagoane istorice, datând din anii 1920.

Din Istanbul până în Londra, Amsterdam, Paris sau Bruxelles, trecând prin Budapesta, Viena și Praga sau Roma, Veneția, Florența și Verona, poți alege traseul care te atrage cel mai mult. De asemenea, trenurile istorice trec și prin Geneva sau Lyon.

Pe lângă farmecul aparte al trenului în sine, te vei putea delecta și cu numeroase vagoane restaurant premium, în timp ce te bucuri de priveliștile minunate.

Orient Express Europa

5. The Royal Scotsman, Scoția

O altă rută premium pentru călătorii cu trenul în Europa este The Royal Scotsman, operată tot de Belmond, cei care organizează rutele Orient Express. De această dată, drumurile te vor duce în Highlands, o regiune scoțiană recunoscută pentru frumusețea ei naturală uimitoare, cu lacuri, munți și stânci impresionante.

Dar nu numai peisajele sunt atracțiile principale, ci și experiența de dining și degustările de whisky scoțian la bord. Vei găsi restaurante cu preparate din ingrediente locale, pentru a face cunoștință cu gastronomia destinației tale în cel mai frumos mod.

Trenul pleacă și se întoarce în Edinburgh, stația Waverly, așa că este ocazia perfectă de a include și un city break în Edinburgh. Ia-ți biletele de avon spre Scoția și nu îți va părea rău!

În final, orice rută ai alege, te vei îndrăgosti de călătoriile cu trenul prin Europa și îți vei dori să încerci cât mai multe, atât pentru peisaje, cât și pentru experiența inedită. Alege cu ce începi și rezervă-ți biletele de avion pe Vola.ro!