Skip to content

Dacă ești gurmand, adori să încerci gusturi noi oriunde te duci și urmează să călătorești în perioada sărbătorilor, acest articol este pentru tine. Crăciun Fericit!

Tradițiile culinare diferă mult de la o țară la alta, ba chiar și de la un oraș la altul. Iar atunci când vizitezi locuri noi, ar fi păcat să nu guști și din aromele locale. Mai jos vei găsi o colecție de deserturi festive delicioase pe care trebuie neapărat să le încerci în călătoriile tale următoare!

Cele mai bune 5 deserturi tradiționale de sărbători pe care să le încerci în călătorii

1. Bûche de Noël, Franța

Parisul este superb în perioada sărbătorilor de iarnă și merită, cu siguranță, o vizită. De asemenea, și Strasbourg este o destinație minunată pentru iubitorii Crăciunului. Indiferent de orașul ales pentru vacanță, asigură-te că nu ratezi deliciile de sezon.

buche de noel

Pe lângă ciocolata caldă pe care o poți găsi la toate târgurile festive, trebuie neapărat să încerci o porție de Bûche de Noël, desert tradițional franțuzesc pregătit în luna decembrie. Legenda spune că acesta a fost inventat de un patiser care s-a lăsat inspirat de frumusețea lemnelor ce ardeau în sobă de Crăciun.

Desertul se mai numește și Yule log sau, în română, „buștean”. Denumirea este dată de forma acestei rulade din pandișpan învelite în glazură de ciocolată, cu o cremă fină de ciocolată și, uneori, cu extract de cafea.

Rezervă-ți acum bilete de avion spre Franța!

2. Biscuiți Speculoos, Belgia

Poate că biscuiții nu sunt desertul decadent pe care îl cauți, însă sortimentul Speculoos îți va schimba total părerea.

În Belgia există cofetării care produc exclusiv biscuiți, iar aroma pe care o vei simți când pășești în ele este imposibil de descris aici. Aceștia sunt pregătiți în special de sărbători, începând cu Sfântul Nicolae.

Biscuiții Speculoos sunt preparați cu o multitudine de condimente, precum scorțișoara, anasonul, cardamomul, ghimbirul și cuișoarele. Sunt fragezi și ușor crocanți, iar de obicei sunt ștanțați cu modele de sărbătoare specifice: căsuțe, mori de vânt, fulgi și oameni de zăpadă.

Așadar, dacă îți organizezi un city break în Bruxelles, Bruges sau Gent, asigură-te că nu ratezi o porție de biscuiți proaspeți.

3. Panettone, Italia

După rulade și biscuiți, e timpul să mergem într-o zonă puțin mai… pufoasă. Italienii sunt celebri pentru panettone, un fel de cozonac rotund și înalt, plin cu fructe confiate, stafide și coajă de citrice. Variantele moderne conțin și perluțe de ciocolată, însă clasicul datează încă din secolul 18.

panettone

Se crede că panettone a fost inventat la Milano, de unde a reușit să ajungă apoi în toată Italia și în toată lumea. Procesul de preparare a aluatului este foarte complex și durează câteva zile, motiv pentru care rezultatul este cel mai pufos lucru pe care l-ai gustat vreodată.

Ia-ți biletele de avion către Italia și caută cel mai bun panettone!

4. Stollen, Germania

Stollen este tot un fel de cozonac, însă cu o textură foarte diferită de panettone. Cozonacul specific nemțesc conține tot fructe confiate, dar are în plus un ingredient cheie, care îl face ferm, ușor umed și foarte dens: marțipanul. La final, i se adaugă deasupra o ploaie de zahăr pudră – din abundență!

stollen

Desertul este atât de popular încât are propriul lui festival, organizat anual în Dresden, când localnicii prepară un stollen uriaș, pe care îl împart, apoi, cu toată lumea, de Crăciun.

Rezervă-ți zboruri către Germania pe Vola.ro!

5. Bolo Rei, Portugalia

„Prăjitura regelui” este un desert care se prepară în toată Portugalia, din decembrie și până de Bobotează. Este vorba despre o prăjitură în formă de coroniță, umplută cu nuci și stafide, apoi decorată cu fructe confiate și zahăr din belșug.

Bolo Rei a fost inspirată de prăjitura franțuzească galette des rois, care a ajuns în Portugalia în anii 1800, când s-a deschis Confeiteria Nacional. Aceasta din urmă încă există în Lisabona, unde poți gusta Bolo Rei și multe alte delicatese dulci.

P.S.: În prăjitură este ascunsă și o boabă de fasole. Se spune că acela care o găsește în felia sa de desert trebuie să facă cinste cu o prăjitură anul viitor. Ce prilej perfect pentru încă o vacanță! :)