Skip to content
Actualizat in: 29/11/2023

Distribuie pe:

Toată lumea a auzit despre Castelul Bran și Castelul Peleș. Și când spunem „toată lumea”, chiar vorbim serios. Turiștii străini se înghesuie în fiecare an să le viziteze, atrași de legendele care circulă în jurul lor. Unii vin pentru a simți pe pielea lor fiorii poveștilor cu Dracula, alții pentru a călca în acel palat superb din filmele de Crăciun de pe Netflix (sperăm că ai văzut seria A Christmas Prince!). Hai să vedem care sunt cele 5 castele din România pe care trebuie să le explorezi!

Bineînțeles, sunt și castele situate pe scara următoare a celebrității, dar care sunt și ele vizitate destul de des. În această categorie poate intra Castelul Corvinilor sau Castelul Cantacuzino, pe terasa căruia ai băut și tu, la un moment dat, o cafea, când ai trecut prin Bușteni.

Totuși, dacă ai impresia că deja ai vizitat toate castelele din țară și nu mai poți fi uimit sau impresionat de nimic, suntem aici să îți dăm o veste bună: ai multe opțiuni, dar noi am ales top 5 cele mai frumoase castele pentru tine:

 

1. Castelul Iulia Hașdeu

Începem lista de castele cu o clădire a cărei poveste te va determina să faci un drum până acolo.

Unde este: 

Câmpina, Prahova

De ce merită o vizită:

Acest castel, așa cum deja bănuiești, a fost construit în memoria Iuliei Hașdeu. El a fost proiectat în întregime de Bogdan Petriceicu Hașdeu, iar ideile i-au venit, conform spuselor lui, prin intermediul spiritului fiicei sale decedate.

Savantul român și-a găsit refugiul aici, după ce a pierdut-o pe Iulia când aceasta avea doar 18 ani. El a ridicat un adevărat altar, plin de semnificații și simboluri, încercând să ia legătura cu sufletul fiicei prin ședințe de spiritism care aveau loc într-una dintre sălile castelului.

De-a lungul vremii, au circulat zvonuri conform cărora, în unele nopți, pianul din castel cântă pe cont propriu, iar pe fundal se aud aplauzele și uralele lui B. P. Hașdeu.

 

2. Castelul Sturdza

Acesta este unul dintre cele mai frumoase castele din România și un monument istoric de artă în stil gotic. Totuși, destul de puțini călători merg să îl viziteze.

Unde este:

Miclăușeni, Iași

De ce merită o vizită:

Castelul a fost construit de George și Maria Sturdza, pe locul unui fost conac, în inima unei păduri din apropierea Iașiului. Clădirea seamănă foarte mult cu Palatul Culturii din Iași, însă are farmecul unui mic castel ascuns între copaci, unde secretele sale rămân bine păzite.

Pe lângă fațada parcă scoasă din cele mai frumoase povești, și interiorul castelului este de-a dreptul unic. Scările interioare sunt construite din marmură de Dalmația, iar mobilierul este făcut din lemn de trandafir. Din păcate, o mare parte dintre obiectele vechi din castel au fost distruse sau furate în Al Doilea Război Mondial.

Cu toate acestea, Castelul Sturdza își păstrează farmecul aparte și merită să-i faci o vizită, dacă ești în apropiere, măcar pentru a-i admira exteriorul sublim.

 

3.  Castelul Bethlen-Haller

Știi acel castel medieval, cu patru turnuri, desenat pe sticlele de vin? Nu este orice castel, ci chiar unul situat în România, pe care îl poți vizita.

Unde este:

Cetatea de Baltă, Alba

De ce merită o vizită:

Castelul Bethlen-Haller a fost ridicat în anii 1615-1624, de către Cancelarul Transilvaniei de atunci, Miklos Bethlen. Ulterior, el a fost reamenajat, a aparținut familiei Haller, apoi a fost cumpărat de familia Necșulescu, restaurat și transformat în emblema vinului Jidvei.

În tot acest timp, el a păstrat elemente din stilul renascentist, inspirat de castelele de pe Valea Loarei, dar a preluat și influențe baroce, pe parcursul renovărilor.

În prezent, crama castelului este folosită de Jidvei, iar la parter și la etaj au loc numeroase degustări de vin. Un motiv în plus pentru a face un drum până acolo!

 

4. Castelul Teleki

Această construcție în stil baroc este supranumită și „cel mai frumos castel din Ardeal”.

Unde este:

Gornești, Mureș

De ce merită o vizită:

În cazul în care castelul îți pare cunoscut, dar nu știi de unde, probabil pentru că aici s-a organizat festivalul Awake, timp de trei ani ediții.

Castelul Teleki a fost ridicat pe locul unei foste cetăți din piatră, iar acum reprezintă un exemplu clasic de construcție barocă, inspirată din stilul Grassalkovich, foarte răspândit în Ungaria.

Castelul poate fi vizitat și în interior, unde poți vedea peste 50 de săli cu tavan înalt, ornamente superbe și câteva dintre piese de mobilier rămase după cel de-Al Doilea Război Mondial.

Totodată, curtea castelului nu este nici ea o simplă curte, ci o adevărată grădină botanică amenajată în stil englezesc, prin care te poți plimba cât dorești.

 

5. Castelul Karolyi

10 castele din romania

Ultimul castel de pe listă, dar nu cel din urmă, este unul care a trecut prin multe evenimente și modificări, a găzduit personalități ale vremii și și-a păstrat aspectul deosebit de-a lungul anilor.

Unde este:

Carei, Satu Mare

De ce merită o vizită:

Acest castel există încă din secolul al XV-lea și a avut un rol foarte important. Fiind poziționat într-un loc strategic, a servit drept fortificație de apărare împotriva turcilor. Deși a fost atacat de mai multe ori, a fost renovat de fiecare dată.

Castelul Karolyi a fost, pe rând, sanatoriu, cazino, școală militară, spital militar, casă de cultură și bibliotecă. Astăzi, el joacă rol de muzeu și găzduiește expoziții de interioare istorice, dar și elemente de istorie locală.

Așadar, dacă vrei să mai cunoști o bucățică de istorie și să faci o excursie în țară, toate aceste castele din România te așteaptă să le vizitezi. Poți rezerva cazarea online și, dacă vei călători departe de casă, poți alege zborul cu avionul până la destinație. Ai la dispoziție o mulțime de curse interne pe Vola.ro!

Pentru alte idei de călătorie în țară, vezi și alte articole de pe blogul nostru.