Skip to content
Actualizat in: 22/03/2021

Distribuie pe:

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on telegram

Dacă urmează să vizitezi Grecia pentru prima dată, cu siguranță ai auzit despre preparatele sale absolut delicioase și de-abia aștepți să le încerci. Chiar și dacă ai mai fost în vacanță pe insulele grecești, probabil că n-ai apucat să guști tot ce se poate gusta.

Indiferent de caz, vei rămâne cucerit pentru totdeauna de mâncarea grecească. Pe lângă plajele superbe și clima perfectă, Republica Elenă are și o gastronomie echilibrată, plină de savoare și de ingrediente proaspete, de pe uscat sau din mare.

Iată 12 mâncăruri de top pe care să le încerci în Grecia, indiferent de insula, orașul sau regiunea în care vei călători!

1. Gyros

Gyros este un fel de shaorma grecească, unde lipia subțire a fost înlocuită de o pâine pufoasă și delicioasă ce poartă denumirea de pita. Preparatul conține adesea carne de porc, însă poți găsi și alte variante. În completare, vin cartofii prăjiți și legumele proaspete, precum castraveții și roșiile, dar și sosul tzatziki, un alt element clasic al gastronomiei elene.

2. Tzatziki

Dacă tot am menționat tzatziki, trebuie să-ți spunem că nu poți pleca din Grecia fără să încerci acest preparat. Fie că vei găsi tzatziki sub formă de sos într-un gyros sau pe post de garnitură, vei rămâne surprins de gustul incredibil de proaspăt și perfect echilibrat.

Compoziția e simplă: iaurt, usturoi, castraveți, sare, piper și poate un strop de ulei de măsline. Răcoritoare și plină de arome fresh!

3. Souvlaki

Un alt preparat pe care îl vei găsi peste tot în Grecia, indiferent de oraș sau insulă, este souvlaki. Mai exact, o frigăruie cu diverse tipuri de carne sau chiar legume, servită de obicei cu salată, cartofi prăjiți sau pita.

4. Creveți sau midii saganaki

Saganaki este un termen folosit pentru mai multe antreuri. Din acest motiv, se creează destul de multe confuzii. De fapt, cuvântul desemnează o tigaie de mici dimensiuni, cu două mânere, în care se prăjesc sau se coc diverse ingrediente.

Unul dintre cele mai celebre preparate constă în creveți, sos de roșii cremos și brânză feta, toate coapte în saganaki și servite fierbinți, alături de pita.

Dacă nu îți plac creveții, poți încerca midii saganaki, gătite după aceeași rețetă.

5. Brânza saganaki

Brânzeturile grecești sunt delicioase exact așa cum sunt, însă devin absolut fabuloase atunci când sunt prăjite și asezonate cu miere sau nuci. Încearcă brânză feta saganaki, învelită în foi subțiri de plăcintă, prăjită și acoperită cu miere și semințe de susan din abundență.

6. Calamari prăjiți sau umpluți cu feta

Grecia este înconjurată de apă, ceea ce înseamnă că peștele și fructele de mare proaspete sunt la ordinea zilei în restaurante și taverne.

Dacă vrei să descoperi câteva preparate locale minunate, încearcă inelele de calamar pane sau calamarul umplut cu un alt ingredient clasic grecesc: brânza feta!

7. Spanakopita

Spanakopita nu este altceva decât o plăcintă cu foi subțiri, umplută cu brânză feta și spanac. Deși pare un preparat simplu și clasic, tavernele grecești autentice servesc o spanakopita savuroasă, așa că nu o rata!

P.S.: Dacă nu îți place deloc spanacul, poți totuși să încerci tiropita, varianta de plăcintă ce conține doar brânză.

8. Chifteluțe din dovlecel (Keftedes)

Dacă ești vegetarian sau, pur și simplu, simți nevoia de o pauză de la gyros și souvlaki, încearcă un preparat fresh, foarte des întâlnit în Grecia. Chifteluțele din dovlecel ras, mentă, mărar și alte condimente sunt incredibil de bune, mai ales în combinație cu tzatziki sau cartofi prăjiți.

9. Moussaka

Toate tavernele din Grecia servesc moussaka, acest preparat numai bun pentru un prânz hrănitor, după o dimineață petrecută înotând printre valuri.

Moussaka este o mâncare pe bază de carne tocată de vită, sos de roșii, felii de vinete, cartofi și sos bechamel. Multe restaurante oferă și varianta vegetariană.

10. Pastitsio

Acest preparat este frate cu moussaka. Pastitsio conține tot carne tocată, de vită sau de miel, însă vinetele sunt înlocuite de paste tubulare. Sosul de roșii nu lipsește, iar brânza kefalotyri oferă mâncării exact acel detaliu care îl face de neuitat!

11. Fava

Pe lângă tzatziki, salată de icre (taramosalata) și salată de vinete (melitzanosalata), un alt aperitiv faimos în Grecia este și fava, un piure fin din mazăre galbenă. Acesta se servește cu măsline proaspete, ulei de măsline, ceapă și capere, dar și cu pâine prăjită și un strop de zeamă de lămâie.

12. Loukoumades și portokalopita

Ultimele pe listă, dar nu cele din urmă, sunt două deserturi delicioase, pe care trebuie neapărat să le încerci în Grecia.

Portokalopita este exact ceea ce pare, și anumite o plăcintă cu foi subțiri, însă de această dată plină de portocale dulci și parfumate.

Loukoumades este un nume care nu îți spune prea multe, dar pe care vei ajunge să îl adori. Este vorba despre mini gogoși prăjite, acoperite cu miere sau cu un sirop lipicios și dulce. Uneori, se servesc și cu scorțișoară sau fistic.

Acestea au fost doar câteva dintre numeroasele preparate grecești pe care trebuie să le încerci măcar o dată. Alege-ți insula preferată, ia-ți biletele de avion spre Grecia și pornește în căutarea celor mai delicioase mâncăruri locale!