Indiferent dacă pleci într-un city break prin Europa sau într-o vacanță lungă pe o insulă exotică, uneori călătoriile vin la pachet și cu dureri de spate, urechi înfundate și alte forme ale disconfortului, cauzate de schimbările de altitudine, ore întregi de stat pe scaun și bagaje grele, transportate dintr-un loc în altul.
Dacă întâmpini aceste probleme atunci când pleci în călătorii, te vor ajuta cu siguranță recomandările noastre de mai jos. Vola.ro a strâns o serie de sfaturi de la întreaga echipă – mai exact, am pus experiența a mii și mii de călătorii, cu lecții învățate pe parcursul lor, într-un singur articol.
Ghidul Vola.ro – fără disconfort în vacanță!
1. Primul pas: minimizează greutatea bagajului
Mulți dintre noi au tendința de a lua în bagaj tot felul de lucruri care se dovedesc a fi inutile odată ce ajungi la destinație. De aceea, te sfătuim să iei cu tine doar esențialul, în funcție de locul în care călătorești. Poți citi aici despre câteva lucruri la care ai putea renunța.
Dacă pleci într-o călătorie scurtă, un rucsac comod sau un troller de cabină poate fi suficient. Iar pentru vacanțele mai lungi, alege una dintre variantele de la punctul 2.
Nu în ultimul rând, dacă ai bagaje grele, nu te ambiționa să le cari pe toate fără ajutor. Folosește cărucioarele de transport din aeroporturi.
2. Cum să-ți alegi cel mai confortabil bagaj
Tu + bagajul tău = love. Va trebui să îl transporți, să îl ridici, să îl muți și să-l depozitezi de multe ori pe durata călătoriei. Din acest motiv, dacă vrei să eviți întinderile, cârceii și durerea bruscă de spate care apare fix în vacanță, e indicat să pleci la drum cu bagajul potrivit.
Dacă nu vrei să ai parte de disconfort în vacanță, evită gențile care se țin pe un singur umăr sau în mână. Acestea pun cea mai mare presiune pe corp, cauzând dureri de umeri, spate și gât. Dacă, totuși, ai acest tip de geantă, asigură-te că schimbi din când în când partea pe care o cari.
Dacă nu vrei să folosești un troller, alege un rucsac și poartă-l pe ambii umeri, ca să echilibrezi greutatea și să o distribui egal pe spate.
Iar dacă pleci cu un troller, alege unul cu patru roți în loc de două. Va fi mult mai ușor de transportat peste tot.
3. Mișcări de evitat când manevrezi bagajele
De multe ori, când ești pe drum, te grăbești. Nu vrei să încurci circulația pe culoarul din avion, așa că ridici rapid trollerul să-l pui în compartimentul de bagaje. Nu vrei să stai prea mult în dreptul benzii de la controlul de securitate, așa că ridici și muți cât poți de repede toate gențile pe care le ai.
Exact aceste momente de grabă, neatenție și mișcări bruște pot cauza disconfort în vacanță: cârcei dureroși, întinderi sau dureri intense. Totuși, le poți evita astfel:
- Când te apleci pentru a ridica un bagaj, flexează genunchii și folosește forța picioarelor, păstrând spatele drept.
- Dacă trebuie să ridici rapid bagajul de undeva, apucă-l cu ambele brațe și distribuie-i greutatea în mod egal.
- Dacă ai un bagaj greu în brațe, nu îți întoarce corpul folosind bazinul și mușchii lombari. Rotește corpul mutând picioarele.
- Dacă ai de transportat un bagaj greu, ține-l cât mai aproape de corp. Va fi mult mai ușor.
4. Cu ce să te îmbraci și cu ce să te încalți
La destinație, cu orice dorești. Pe drum către ea, cu haine cât mai lejere, care să nu te constrângă în niciun fel. Pentru că temperaturile vor varia (în aeroport, în avion, în orașul din care pleci și cel în care ajungi), îți recomandăm să te îmbraci în mai multe straturi, pentru a te putea adapta în funcție de situație.
Știm că adori acei pantofi un pic incomozi, dar care arată superb. Și noi am crezut că nu o să ne provoace disconfort în vacanță, dar se pare că este întotdeauna o idee neinspirată să pleci la drum cu încălțări care te deranjează.
Optează pentru o pereche de pantofi sport care să rămână comozi și dacă picioarele au tendința de a se umfla în avion sau mașină.
5. Nu trece peste pauza de stretching
Uneori, nu efortul depus în călătorii, ci mai degrabă statul pe scaun cauzează dureri, în special în zona lombară sau la nivelul șoldurilor și genunchilor. Dacă este cazul tău, nu uita să te ridici din când în când și să faci puțină mișcare, cât aștepți în aeroport.
Dacă nu te poți ridica de pe scaun (în avion, mașină sau alt mijloc de transport), fă mișcări accesibile fără să te ridici: rotește umerii, capul și încheieturile, flexează picioarele, mișcă degetele de la picioare și îndreaptă coloana vertebrală.
6. Susține-ți zona lombară
Scaunele din mijloacele de transport nu sunt mereu cele mai comode. Majoritatea lor nu oferă sprijin pentru coloană, așa că deseori te vei ridica de pe scaun cu dureri în zona lombară.
Pentru a evita acest disconfort în vacanță, adaugă un plus de sprijin în această zonă, pe spătarul scaunului. Poți folosi un hanorac rulat sau o geacă, o pernuță sau orice alt accesoriu.
7. Perna pentru gât, un must have
Chiar și cei care declară că ei nu dorm niciodată în mașină, tren sau avion mai ațipesc din când în când. Chiar și un scurt interval de timp în care îți odihnești ochii te pune, fără să realizezi, în posturi cel puțin incomode, din care te poți trezi cu dureri de ceafă, umeri și gât.
Pernele pentru gât te pot salva de aceste dureri și, mai mult, te vor ajuta și să te odihnești mai bine pe durata călătoriei, profitând de timpul petrecut pe drum.
8. Confortabil pe moment poate însemna dureros după câteva ore
„Cea mai comodă poziție de stat pe scaun este cu spatele drept, gâtul drept și cu tălpile pe podea” – nu a spus nimeni niciodată. Majoritatea persoanelor preferă să stea cu un picior sub șezut, picior peste picior, cu spatele într-o postură greu de definit și, în general, oricum altfel decât recomandă specialiștii.
Astfel de posturi îți pot cauza amorțeală la nivelul membrelor, dureri de spate, cârcei și o senzație generală de disconfort în tot corpul, odată ce te ridici de pe scaun.
Așadar, chiar dacă este greu, amintește-ți, din când în când, să-ți corectezi postura. Douăzeci de minute de stat corect într-o oră pot face diferența!
9. Folosește ecranele (telefonul, tableta) la nivelul ochilor
Fie că te uiți la un serial în avion sau faci selecția pentru pozele de postat pe Instagram când aterizezi acasă, poziția standard implică un gât alungit și privirea orientată în jos. Această postură se traduce, de multe ori, prin dureri intense în zona capului, gâtului și umerilor.
Folosește un suport special care te ajută să agăți telefonul sau tableta pe spătarul scaunul din față în avion sau, dacă nu ai unul, ai grijă să ții mereu ecranul la nivelul ochilor. Asta te ajută să păstrezi o postură corectă a capului și a spatelui.
10. Lucruri utile de avut la îndemână în călătorie
Păstrează la îndemână, în bagajul de cabină sau în geanta personală, un mic kit de urgență pentru posibile dureri. Include în el picături de nas (desfundarea nasului te ajută să eviți durerile de urechi în avion), gumă de mestecat (pentru același motiv), un gel sau o cremă pentru relaxarea contracturilor musculare, pastile antiinflamatoare, magneziu și pastile pentru crampe.
Iar dacă știi că ai sensibilități specifice sau medicamentație pe care o iei constant, nu uita să păstrezi la îndemână și aceste lucruri.