În ultima vreme, probabil că te tot întrebi cum să călătorești ieftin prin Europa sau chiar mai departe. Fără îndoială, ai auzit deja tot felul de zvonuri și de trucuri – unele adevărate și utile, altele simple bănuieli sau mituri.
Orice travel hacks ai întâlnit până acum (le-ai citit și pe ale noastre, pentru Grecia și Italia?), mai jos vrem să îți spunem care sunt cele mai des întâlnite greșeli care nu numai că nu te ajută să călătorești cu un buget redus, dar îți pot crește semnificativ cheltuielile de vacanță.
Cum să călătorești ieftin: 10 greșeli de evitat
1. Nu îți stabilești niciun buget
Prima greșeală fatală pentru bugetul tău de travel este să nu ai unul. Știm că entuziasmul este mare atunci când vezi bilete de avion ieftine spre o destinație la care visezi și te încurajăm să fii spontan. Totuși, dacă ești un călător frecvent și pasionat, încearcă să ai mereu în vedere ce buget ai pentru următoarea aventură. Astfel, când apare oferta, vei ști exact câți bani ai la dispoziție și în ce sumă trebuie să te încadrezi.
În plus, când pui toate cheltuielile împreună și faci calcule, îți vei da seama imediat dacă vacanța va fi una ieftină sau nu și cum poți să îți optimizezi cheltuielile pe parcurs.
2. Nu îți cumperi niciun fel de asigurare de călătorie
Mulți călători încep procesul de rezervare a vacanței cu biletele de avion. Adaugă bagajele, selectează locurile, apoi sar peste orice fel de asigurare de călătorie, gândindu-se că nu merită costurile suplimentare.
În realitate, o asigurare te poate salva din nenumărate situații neplăcute și mult mai costisitoare decât taxa propriu-zisă a asigurării. De exemplu, Vola Medical îți acoperă cheltuielile de tratament în caz de îmbolnăvire și de pierdere sau deteriorare a bagajelor. Apoi, Vola Fast Refund îți oferă banii înapoi a doua zi dacă zborurile ți-au fost anulate, iar Vola Flex te ajută să-ți recuperezi banii în cazul în care nu mai poți pleca în călătorie.
3. Îți rezervi călătoria pe ultima sută de metri
Mulți călători se află într-o continua vânătoare de prețuri last minute. Deși aceste oferte pot apărea uneori, de cele mai multe ori așteptarea va duce la tarife uriașe.
Cea mai bună alegere este să urmărești prețurile existente, să analizezi calendarul Vola.ro și să-ți rezervi plecarea cu minimum o lună înainte. Este valabil și în cazul cazării, unde prețurile cresc simțitor cu fiecare zi care trece!
4. Nu citești cu atenție politica privitoare la bagaje
Dacă ai fost pus(ă) vreodată în situația de a plăti o taxă de zeci de euro în aeroport, doar pentru că bagajul depășea dimensiunile admise cu cinci centimetri, știi despre ce vorbim. Greșeala de a nu citi cu atenție ce tip de bagaj îți este permis să aduci fără taxe suplimentare se poate plăti scump, la propriu.
Așadar, gândește-te bine dacă ai nevoie de un rucsac, de un bagaj de cabină sau unul de cală. Momentul achiziționării biletelor de avion este cel mai bun și pentru achiziționarea bagajelor. Ulterior, costurile vor fi foarte mari!
5. Nu te informezi cu privire la plăți și la moneda locală
În unele destinații, tot ce ai nevoie pentru a face plăți convenabile și fără comisioane mari este un card Revolut sau un alt tip de card avantajos. În alte locuri, este nevoie să apelezi la schimbul valutar și să ai la îndemână bani cash în moneda locală.
O greșeală majoră este să nu te informezi în avans, căci vei fi nevoit(ă) să schimbi bani la un curs valutar nerentabil, în aeroporturi sau în orașul de destinație, precum și să folosești ATM-uri care aplică taxe enorme.
Așadar, înainte să pleci în vacanță, fă puțin research și, dacă este nevoie, pregătește-te cu bani în moneda locală, schimbați la cel mai avantajos curs pentru tine.
6. Alegi prima metodă de transport care îți iese în cale
Adesea, transportul local din orașul ales pentru vacanță poate fi atât ieftin, cât și extrem de costisitor, în funcție de metoda aleasă.
De exemplu, poți călători cu doar câțiva euro folosind metroul sau trenul de la aeroport către oraș, în timp ce o cursă cu un transfer privat sau un taxi te va costa dublu sau chiar triplu.
7. Nu profiți de reducerile care ți se aplică
În multe destinații din lume, intrarea la muzee este gratuită în anumite zile – prima duminică din lună, în zilele de luni etc.
De asemenea, dacă ești student, ai nenumărate beneficii, precum reduceri sau chiar intrare gratuită. Iar dacă ești în vacanță alături de copii, și ei beneficiază de discount și acces gratuit – trebuie doar să verifici sau să întrebi!
8. Nu verifici oferta locală de carduri pentru turiști
Multe capitale europene, dar nu numai, oferă călătorilor carduri speciale, cu acces la cele mai populare obiective turistice și transport inclus. Deseori, acestea îți oferă și reduceri la diferite restaurante cu specific local, spa-uri și activități interesante, ajutându-te să economisești semnificativ.
Pe de altă parte, dacă nu ai în plan să folosești prea mult mijloacele de transport, preferând să te plimbi pe jos, și nu vrei să vizitezi foarte multe muzee, s-ar putea ca aceste carduri să nu fie în avantajul tău.
De aceea, este esențial să consulți ofertele și să alegi cee ace îți permite să călătorești cel mai ieftin.
9. Vizitezi și atracțiile care nu te pasionează, doar pentru că sunt celebre
Multe dintre obiectivele turistice consacrate necesită bilete de intrare destul de scumpe, care pornesc de la câteva zeci de euro și ajung chiar și la câteva sute.
Probabil că ți s-a întâmplat, cel puțin o data, să plătești intrarea și să rămâi dezamăgit de experiență, întrebându-te de ce ai ales să vizitezi locul respectiv. De cele mai multe ori, răspunsul este simplu: presiunea popularității și ideea de obiectiv „de neratat”.
10. Te oprești în cele mai accesibile locuri
Restaurante, baruri, cafenele, magazine cu suveniruri. Toate pot fi ieftine sau extrem de scumpe, în funcție de locul în care se află.
Dacă te întrebi cum să călătorești ieftin, sfatul nostru este să stai departe de locurile cele mai accesibile, situate în piețe centrale sau în centrul vechi al destinației. Alege, în schimb, localuri mai mici, mai puțin turistice. Vei avea parte de servicii chiar mai bune, la prețuri mai mici.
Acum că știi care sunt cele mai frecvente greșeli, le vei putea evita în următoarea ta călătorie. Vola.ro îți rămâne alături, cu zboruri avantajoase, cazare și asigurări potrivite.